nieuws

Sligro wil drankengroothandel Heineken kopen

Café 4541

Sligro wil de drankengroothandel van Heineken Nederland overnemen. De twee ondernemingen verwachten daar binnenkort een overeenkomst over te sluiten, liet het groothandelsbedrijf dinsdag weten. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Sligro wil drankengroothandel Heineken kopen

Als gevolg van deze beoogde samenwerking zal Sligro de logistieke activiteiten van Heineken voor de Nederlandse horeca gaan uitvoeren. Dit betekent dat Sligro het verwerken, opslaan en leveren van bier- en ciderbestellingen door de horeca voor de brouwer gaat uitvoeren. Hiermee ontstaat een ‘one stop shop’ voor alle drank, food- en non food-bestellingen voor de horecaklanten. De uitzondering hierop is het leveren van tankbier, dat blijft de brouwer zelf doen.

Omzet neemt met 150 miljoen euro toe

Heineken zal de leverancier worden van Sligro op het gebied van bier en cider. Daarnaast zullen de groothandelsactiviteiten van het overige food- en non food-assortiment waaronder frisdranken, waters, gedistilleerd, wijnen, thee en koffie, worden verkocht door Heineken aan Sligro. Als gevolg van deze transactie zal de groothandelsomzet van Sligro met zo’n € 150 miljoen toenemen.

‘Geen negatieve gevolgen werknemers’

Bij de activiteiten die Sligro van Heineken wil overnemen, werken circa 370 mensen. De precieze gevolgen voor het personeel zijn nog onduidelijk. Vaste Heinekenmedewerkers kunnen hun baan behouden, maar dat geldt mogelijk niet voor bijvoorbeeld uitzendkrachten. Gezien de verwachte groei voorziet Sligro per saldo evenwel geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid.

100 miljoen euro investering

Heineken heeft dertien distributiecentra in Nederland. Sligro beschikt over acht bezorgservicevestigingen en drie zelfbedieningsfilialen. Na afronding van de deal, die overigens dit najaar wordt voorzien, neemt Sligro de gehele logistieke operatie voor zijn rekening. Het bedrijf investeert de komende jaren 80 tot 100 miljoen euro in verbetering van het distributienetwerk.

Vakbonden ‘niet gerust’

Beide bedrijven gaan nog voor advies langs de centrale ondernemingsraad. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet zich nog buigen over de deal. De vakbonden zijn er niet gerust op. FNV en CNV wijzen erop dat de cao bij Sligro slechter is dan die van Heineken. Dat geldt met name voor de pensioenregeling. Ook dringen de bonden aan op een goede regeling voor circa 250 chauffeurs bij de transportbedrijven waar Heineken vervoerscontracten mee heeft.

Reageer op dit artikel