nieuws

Aantal Nederlandse bierbrouwerijen verviervoudigd

Café 2067

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is de afgelopen tien jaar ruimschoots verviervoudigd. Dat komt vooral door een sterke groei van het aantal eenmanszaakjes, ruim 70 procent van alle brouwerijen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Aantal Nederlandse bierbrouwerijen verviervoudigd

Nederland telt dit jaar 370 bierbrouwerijen. Bij 270 van die bedrijven werkt slechts één persoon. In 2007 waren er nog negentig brouwerijen, waaronder veertig eenmansbedrijfjes. Noord-Holland spant de kroon met bijna een kwart van alle brouwerijen. Tien jaar geleden stonden de meeste nog in Limburg en Noord-Brabant.

45 bierbrouwerijen in Amsterdam

Dat komt doordat met name in Amsterdam meer mensen hun eigen bier zijn gaan brouwen en verkopen. In 2007 waren nog maar vijf brouwerijen gevestigd in de hoofdstad, inmiddels zijn dat Aantal bierbrouwerijen vervierdoudigder 45. Dat is bijna net zoveel als in de provincies Flevoland, Drenthe, Groningen, Friesland en Zeeland bij elkaar. Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgen op gepaste afstand met elk tien brouwerijen.

Reageer op dit artikel