nieuws

Heineken schikt met oud-werknemers Congo

Café 903

Heineken heeft geschikt met een groep oud-werknemers van dochteronderneming Bralima in de Democratische Republiek Congo. Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die de oud-werknemers bijstond, maakte dat bekend. Heineken werd beschuldigd van het schenden van mensenrechten in het Centraal-Afrikaanse land.

Heineken schikt met oud-werknemers Congo

De 168 werknemers hadden de Nederlandse bierbrouwer in oktober 2015 beschuldigd van het schenden van de mensenrechten. De inhoud van de schikking is niet bekendgemaakt.

Toestemming rebellenbeweging

Bralima zou de werknemers tussen 1999 en 2003 onrechtmatig hebben ontslagen en hebben samengewerkt met de gewelddadige rebellenbeweging RCD-Goma. Die had in die periode de macht in handen in de Oost-Congolese stad Bukavu. Bralima maakte volgens de aanklacht gebruik van de onrust om op grote schaal mensen te ontslaan. Daarvoor vroeg de brouwerij toestemming aan de rebellenbeweging in plaats van aan de bevoegde arbeidsinspectie.

Heineken: ‘Hoofdstuk goed afgesloten’

Tegen Heineken werd uiteindelijk een klacht ingediend omdat het als moederbedrijf moest hebben geweten van het gebeurde. Vanaf januari ging de bierbrouwer met de klagers in gesprek. Dat heeft uiteindelijk tot een oplossing geleid. Alle betrokkenen zeggen zich er in te kunnen vinden, bevestigde Heineken desgevraagd. ‘Alle betrokken partijen zijn tevreden dat dit hoofdstuk nu is afgesloten’, aldus een woordvoerder van de brouwer.

Reageer op dit artikel