nieuws

Alberto Matallana verdedigt Nederland tijdens wereldkampioenschap bartending

Café 1104

Mexico City is deze week de ultieme ontmoetingsplaats voor de internationale bartender community. Van 21 tot 24 augustus vindt er de Diageo World Class Global Final plaats, ’s werelds grootste bartender competitie met meer dan 50 bartenders van over de hele wereld.

Alberto Matallana verdedigt Nederland tijdens wereldkampioenschap bartending

De 55 beste bartenders ter wereld zijn sinds gisteren samen om te strijden om de internationale titel World Class Bartender of the Year 2017. Alberto Matallana, de Nederlandse Worls Class Bartender of the Year 2017, probeert er onze landstitel te verdedigen en in de sporen te treden van Kevin Kroon die de wedstrijd vorig jaar won.

In mei 2017 won Matallana de begeerde titel van Dutch Bartender of The Year 2017 tijdens de Diageo World Class Finale in Nederland. Dit gaf het startsein voor een internationaal avontuur dat zijn hoogtepunt kent tijdens de internationale World Class Finals in Mexico City.

Carrière Matallana

De 35-jarige Spaanse Alberto Matallana uit Rotterdam begon zijn carrière bij Barrelproof Company, hier maakte hij deel uit van het team van Arno van Eijmeren. Vandaag de dag is hij werkzaam bij de speakeasy bar DR. in Rotterdam waar hij zich specialiseert in bartending en mixology.

Door zijn grafische achtergrond gaan zijn kennis en vaardigheden echter veel verder dan dat. Hij houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe recepturen en het ontwerpen van creatieve en originele menu’s. Matallana speelt met geavanceerde technieken om het beste uit elk cocktail-ingrediënt te halen. Door de jaren heen haalde hij inspiratie uit verschillende cocktailboeken, kunstbewegingen en visuele- en grafische ontwerpen. Verder is Alberto erg geïnteresseerd in onbekende dranksoorten, likeuren en gedetailleerde mixology maar zijn voorkeur gaat toch sterk uit naar de klassieke cocktail. Hij streeft ernaar om een positieve wisselwerking te creëren met het publiek wat resulteert in een unieke en bijzonder sfeer.

Spectaculaire creaties

De komende vier dagen nemen de kandidaten het tegen elkaar op aan de hand van verschillende uitdagingen. Dit jaar heeft de wedstrijd vier verschillende rondes. In de eerste ronde moeten alle bartenders deelnemen aan vier proeven: Mex-Eco, Signature, Cocktails At Home en Heat Of The Moment. Elke proef is ontworpen om een andere bartendingcompetentie te testen: de techniek, de charme, de persoonlijkheid, de kennis over cocktails en sterke drank en de kunst om een cocktail op een spontane manier te creëren in een voorbereide setting.

Beste tien

De beste 10 deelnemers mogen door naar de volgende ronde – La Campeonato – waarbij hun finesse-, kennis-, creativiteit- en storytelling-vaardigheden worden getest in de Lucha Libre Knockout Challenge in Mexicaanse worstelring. Na deze ronde mogen de vier beste deelnemers het tegen elkaar opnemen tijdens de finaledag. Een internationale jury bestaande uit bartending experts verzamelen in Mexico om de wedstrijd te jureren.

Via deze link kan de wedstrijd op de voet worden gevolgd.

 

Reageer op dit artikel