nieuws

Bergamotlikeur Italicus Rosolio wint prijs

Café 1397

De nieuwe bergamotlikeur ‘Italicus Rosolio di Bergamotto’ heeft de prijs voor ‘Best New Spirit/Cocktail Ingrediënt’ gewonnen tijdens de Tales of the Cocktail 2017 in New Orleans.

Bergamotlikeur Italicus Rosolio wint prijs

De ceremoniële prijsuitreiking, die binnen de drank industrie gelijk staat aan de Oscars, werd bijgewoond door 1500 top bartenders en leiders uit de  branche. Het vijfdaagse festival trekt jaarlijks 20.000 barkeepers, bareigenaren en merk eigenaren uit 35 landen. De award  voor ‘Best New Spirit/Cocktail Ingrediënt’ is een felbegeerde prijs binnen de productcategorie.

19e -eeuws recept van bergamotlikeur

Voor de creatie van Italicus Rosolio, combineerde de bekende Italiaanse expert in gedistilleerd én barman Giuseppe Gallo, een 19e-eeuws recept met zijn eigen familie tradities. De drank bevat de aromatische essence van IGP bergamot sinaasappels uit Calabrië, citroenen uit Sicilië, lavendel, rozen, kamille, melissebalsem en gentiaan. Rosolio was eeuwenlang het Elixer van de Medici en het aperitief op het Koninklijke Hof tot het uit de gratie raakte en vrijwel verdween. Volgens zorgvuldig historisch onderzoek is Italicus Rosolio gebaseerd op het klassieke 19e-eeuwse recept voor Rosolio di Torino.

Barkeeper Gallo

Gallo paste de verhoudingen en de zoetheid aan én combineerde het recept met de een generaties oude traditie. Het maken van Rosolio van verse bergamot sinaasappels uit Calabrië en citroenen uit Sicilië. ‘Als barkeeper en ambassadeur van Italië heb ik altijd gedroomd van het creëren van een likeur als een blijvend eerbetoon aan onze familietraditie en mijn geliefde moederland. Ik heb vaarwel gezegd tegen een geweldige baan en al mijn spaargeld in Italicus Rosolio geïnvesteerd. We hebben het vergeten aperitief nogmaals uitgedacht en een nieuw leven ingeblazen. De toekenning van deze prijs door mijn mede barkeepers, collega’s en de cocktail gemeenschap betekent heel veel voor me. Ik ben zeer dankbaar voor deze erkenning en steun’, aldus Gallo.

Introductie in Nederland

De nationale introductie van Italicus Rosolio werd onlangs in Nederland gestart bij diverse bars in Amsterdam en Rotterdam. Italicus Rosolio wordt in Nederland geïmporteerd en gedistribueerd door Cooper & Barrel, onderdeel van Koninklijke de Kuyper BV. Mark de Witte, ceo van De Kuyper: ‘Dit is voor ons allemaal een erkenning om trots op te zijn. Het is geweldig om te zien hoe de branche Italicus Rosolio di Bergamotto heeft omarmd. Giuseppe Gallo is één van de meest succesvolle en gerespecteerde barmannen ter wereld. Ik heb vele jaren met hem samengewerkt en hij is een echte vriend geworden . Toen hij kwam met zijn idee voor Italicus Rosolio di Bergamotto twijfelden we geen moment om deel te nemen.’

Reageer op dit artikel