Begin mei startte de eerste ronde, waarin alle ruim 200 aangemelde bedrijven zijn bezocht door een lid van de vakjury. De 125 best scorende bedrijven plaatsten zich voor de tweede ronde, die in juli begon. Mystery guests bezochten die 125 bedrijven om zo tot de honderd beste koffieserverende bedrijven van Nederland te komen.
>>Lees hier alles over de Koffie Top 100
De score in de eerste ronde telt voor 80 procent mee, die in de tweede ronde voor 20 procent. Daaruit volgt een top 100, waarvan de absolute top van de ranglijst door de hoofdjury van de Koffie Top 100 is bezocht. Hun score werd opgeteld bij die uit de 1e en 2e ronde, en zo is bepaald welk bedrijf dit jaar op nummer één staat in de Misset Horeca Koffie Top 100 2017 en daarmee Black & Bloom in Groningen opvolgt.
Parel en Publieksprijs
Welk bedrijf dat is, wordt op maandag 25 september bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in Studio 21 in Hilversum. We tellen af van 100 naar 1, waarbij de besten per provincie en categorie extra in het zonnetje worden gezet. Ook wordt bekendgemaakt welk bedrijf dit jaar de Publieksprijs wint en daarmee drievoudig winnaar Doppio Espresso Amsterdam VU opvolgt. Daarnaast rijken we de award voor de Mooiste Venue in de Top 100 uit en verrassen we een nietsvermoedende medewerker met de titel Parel van het Jaar.
De Mooiste Venue wordt door een delegatie van de hoofdjury gekozen uit door de jury genomineerde bedrijven. De Parel van het jaar wordt door de redactie gekozen uit nominaties door bedrijven die een plek in de Top 100 hebben en de Publieksprijs wordt bepaald met stemmen op Facebook. Dat stemmen kan nog tot en met 1 september.
Jury
De vakjury bestaat uit ruim 25 koffieprofessionals: barista's, baristatrainers en accountmanagers van koffiebranders. Allemaal zijn ze dagelijks met koffie bezig, zijjn in het bezit van SCA-certificeringen of hebben hun sporen in de koffiewereld verdiend. Voorafgaand aan de 1e ronde zijn de juryleden gezamenlijk geijkt, om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde manier proeft en beoordeelt.
De hoofdjury bestaat uit baristatrainer Joost Leopold van De Koffieschool, conceptontwikkelaar Ronald Huiskamp van H-Hospitality, koffieondernemer en internationaal SCA-jurylid Bart Deprez van Viva Sara (België), baristatrainer en meervoudig SCA stagemanager Ron de Wit van Ron's Coffee, ondernemer en oud-winnaar van de Koffie Top 100 Nicky Maas van De Blonde Pater, gast-hoofdjurylid en de huidige nummer één in de Koffie Top 100 Gerben Engelkes van Black & Bloom en Misset Horeca koffieredacteur en coördinator van de Koffie Top 100 Demian van der Reijden.
Bekijk hieronder de ranglijst van voorgaande jaren:
-
Ranglijst Koffie Top 100 2016
-
Ranglijst Koffie Top 100 2015
-
Ranglijst Koffie Top 100 2014
Bekendmaking Koffie Top 100 2013
-
Ranglijst Koffie Top 100 2012