nieuws

Fiona de Lange met Cicerone enige met drie biertitels

Café 1256

Nederlandse biervrouw Fiona de Lange heeft de titel Cicerone (bierprofessor) behaald. De Sint-Michielsgestelse heeft daarmee als enige in Nederland, en voor zover bekend ook wereldwijd, drie experttitels op biergebied. Naast Cicerone behaalde zij al eerder de opleidingen tot Zytholoog (bierkundige) in België en Internationaal Biersommelier op de World Brewery School in Chicago.

Fiona de Lange met Cicerone enige met drie biertitels

Fiona de Lange. ‘Ik heb drie boeken geschreven, jureer internationaal bier op bierwedstrijden en ben regelmatig op tv en radio te zien en te horen. Dus dit examen -dat wereldwijd hoog staat aangeschreven-  stond echt op mijn verlanglijst.’

Lees ook: Tien experts over De Stand van ons Bier

Vijf uur durend examen

De Lange wist op voorhand dat het geen gemakkelijk examen zou worden. ‘In een vijf uur durend examen word je diepgaand getest op het proeven, herkennen en beschrijven van bierstijlen en smaakafwijkingen, de anatomie achter de tapsystemen, het tappen en serveren van bier, brouwen en ingrediënten, biergeschiedenis en het combineren van bier bij eten.’

Lees ook: alles over bier

Over Cicerone

Cicerone is een onafhankelijk assessment- en certificeringsprogramma zodat de bierindustrie en consumenten er zeker van kunnen zijn dat kennis en ervaring wordt overgebracht door gecertificeerde bierdeskundigen. In totaal mag je slechts 20% fout hebben.

Fiona de Lange en Henri Reuchlin

Fiona de Lange en Henri Reuchlin.
(c) Roel Dijkstra

Fiona de Lange en Henri Reuchlin

Het examen vond in Londen plaats waar in het Institute of Brewing and Distilling van over de hele wereld mensen komen om dit examen te maken. Met het binnenhalen van Cicerone, is Fiona de Lange samen met Henri Reuchlin de enige in Nederland die de titel mag dragen.

Reageer op dit artikel