Trappisten boos op supermarkt om verkoop Westvleteren

Trappisten boos op supermarkt om verkoop Westvleteren

De broeders van de Sint-Sixtusabdij in het Belgische Vleteren zijn ontstemd over de verkoop van hun trappistenbier Westvleteren door supermarktketen Jan Linders.

‘We hebben hier zeker geen toestemming voor gegeven’, zegt broeder Godfried tegen het Belgische Nieuwsblad. ‘Ons trappistenbier Westvleteren is alleen verkrijgbaar in de abdij en in het café tegenover de abdij. Bovendien moeten kopers ons verzekeren dat zij de eindverbruiker zijn en dat ze de flesjes niet in de handel zullen brengen. We zijn hier dan ook zeer ongelukkig mee, zeker door de woekerprijzen. Bij ons kost een flesje maar €2,50 euro per stuk, inclusief €0,62 euro statiegeld.’

Lees ook: Westvleteren 12 beste bier ter wereld

Werken met enkele partners

Jan Linders verkocht gisteren (donderdag) eenmalig het Westvleteren Trappist-bier. In totaal ging het om 300 kratjes en 24 flesjes. De regionale supermarktketen verkocht het bier voor €9,95 per flesje. Een klant kon maximaal twee flesjes kopen. Jan Linders wil tegen Het Nieuwsblad niet zeggen hoe ze aan de voorraad zijn gekomen.

‘We werken daarvoor met enkele partners. ‘Daardoor ligt de prijs ook hoger, want ook zij willen er natuurlijk iets aan verdienen. We verdienen hier zelf niets op. Het is echt een cadeautje voor onze klanten’, zegt Jan Linders-woordvoerder Gineke Wilms. Dat Jan Linders het bier volgens de broeders niet mag doorverkopen, is geen barrière voor de retailer. ‘Ik wil het niet van ons afschuiven, maar als je online kijkt, zie je dat we niet de enige zijn. We hebben wel alle begrip voor het standpunt van de broeders’, zegt Wilms.

Lees ook: Beste bierreclame ter wereld

'Zijn met 150 auto's gekomen'

Jan Linders is niet de eerste supermarktketen die het gewilde bier verkoopt. Vijf jaar geleden mocht Colruyt van de trappisten het Westvleteren 12 blijft beste bier van de wereldbier tijdelijk verkopen. De abdij verkeerde destijds in financiële nood en om die reden gaven de broeders toestemming.

‘Wie naar onze abdij komt, kan maximaal twee kratten kopen en moet eerst telefonisch reserveren’, zegt broeder Godfried tegen de krant. ‘We noteren het telefoonnummer en de nummerplaat van de afhaler. Die personen kunnen pas na minstens zestig dagen opnieuw een bestelling afhalen. Ondanks die inspanningen duiken er soms nog illegale circuits op, zoals nu. Het kan haast niet anders dan dat ze met 150 auto’s naar hier zijn gekomen.’