Berrisz

Duizelingwekkend, het enige woord dat de snelheid kan omschrijven waarmee deze zaak door de top 100 dendert. Vorig jaar kwam het restaurant aan de haven binnen op 98, dit jaar stijgt het liefst 93 plekken.

Superstijger aan het Haringvliet
Restaurant Berrisz mag rustig een brutale nieuwkomer genoemd worden. Slechts negen jaar oud, wurmt het zich in het tweede jaar van deelname al in de top 5 van de Terras Top 100. In maart 2004 werd de laatste hand gelegd aan de voltooiing van wat toentertijd een splinternieuw gebouw was. Omdat maatschappelijk verantwoord ondernemen hier hoog in het vaandel staat, is het volledige complex eco-bewust gebouwd en wordt er vooral met producten uit de regio gewerkt. En dat doen ze goed, getuige het juryrapport. ‘De Rotterdamse bitterballen smaakten uitstekend en op de correcte nota viel de prima prijs-kwaliteitverhouding op’, aldus een enthousiast jurylid. Mede-eigenaar en oprichter Jean-Paul de Jongh: ‘Dat mes snijdt aan twee kanten. Wij halen verse producten uit de regio en prijzen die zaken aan bij onze gasten. Andersom krijgen wij ook positieve reclame van de producenten uit de regio die ons aanbevelen.’

Zoeken
Dat aanbevelen is geen overbodige luxe, want je moet het wel even weten te vinden. Stellendam is sowieso geen gemeente waar je regelmatig langsrijdt, en het terras van Berrisz bevindt zich ook nog eens in een havengebied, zonder omringende horeca. De gasten komen dus op basis van mond tot mondreclame en vanaf het water: in de nabijgelegen jachthaven liggen veel boten. Het terras van Berrisz is ruim van opzet, en heeft, wanneer volledig uitgezet, 152 tafels en twee loungehoeken. Op drukke dagen zetten De Jongh en mede-eigenaar Sjoerd van Wolferen dan ook voldoende personeel in, gemiddeld vier in de keuken en twaalf op het  terras. Vanaf die plek is er een prachtig zicht over het water met in de verte de Haringvlietdam. Op zonnige dagen is het hier meer dan goed vertoeven. Enig nadeel is dat we in dit land door de bank genomen, niet overweldigd worden met zonnige dagen, en Berrisz is dan ook acht maanden per jaar open, in de winter is gaat het dicht. Maar als ze open zijn is dit dus een topterras. Quootje uit het juryrapport: ‘Ik werd bedankt voor mijn bezoek en er werd mij een prettige dag gewenst. Een topzaak die de moeite van het omrijden helemaal waard is!’

Deltahaven 69
www.berrisz.nl