video

Barista workshop: Blaadjes

Café

SHV, het concern van de familie Fentener van Vlissingen, wil dochterbedrijf Makro sterk uitbreiden. Het snelst willen ze groeien met de Makro groothandels in China, aldus directievoorzitter Piet Klaver in een toelichting op het jaarverslag.

Klaver meent dat de tijd rijp is om een grote stap voorwaarts te doen. ‘We hebben het management in huis, onze financiële positie is verbeterd en we hebben de laatste jaren goed nagedacht over wat we precies willen.’ SHV gaat de bestaande activiteiten fors uitbreiden. Eind dit jaar wil het Utrechtse concern in China zeker zes groothandels geopend hebben.

Volgend jaar wil Klaver doorgroeien naar veertien winkels in China, SHV heeft vergunningen voor het openen van dertig winkels, maar verwacht over enkele jaren vijftig winkels te hebben. De groei is nodig om de inkoopkracht te vergroten, de zichtnaarheid te vergroten en de goede mensen aan te kunnen trekken. In eerste instantie gaat SHV zich toeleggen op de omgeving van de Chinese hoofdstad Peking.

‘Ongeveer 80 procent van de producten in onze Chinese Makro’s zijn lokaal’, zegt Klaver. ‘Dat geldt zeker voor het voedsel maar ook bij de non-food heb je te maken met regionale groothandels. Dat betekent dat je in cirkels om stadsregio’s zal moeten groeien.’

Op de middellange termijn denkt Klaver te gaan uitbreiden naar de regio Sjanghai, om vanuit daar verder af te zakken naar het zuiden. SHV heeft op dit moment een omzet van 2,8 miljard euro.

Video

Reageer op dit artikel