video

Barista workshop: Mens

Café

Nadat alle veroordeelde Urker cocaïnegebruikers op cursus zijn gestuurd om te leren omgaan met drugs en drank, zijn nu alle barkeepers aan de beurt. Het horecapersoneel wil trainingen volgen om drugsgebruik te leren herkennen en hoe om te gaan met drugsincidenten.

Het plan komt van de plaatselijke afdeling van Koninklijk Horeca Nederland. Die vindt dat de daartoe gespecialiseerdeinstanties en de gemeente te weinig daadkracht tonen om het drugsprobleem in het vissersdorp aan te pakken. Dat meldde voorzitter Johan Visser van de belangenorganisatie woensdag.

De plaatselijke horeca op Urk is teleurgesteld in de gemeente. Die zou toezeggingen hebben gedaan voor het organiseren van trainingen voor jongeren, maar ook voor horecaondernemers en hun personeel. Omdat hiervan niks terecht is gekomen naar de zin van de branchevereniging, komt zij nu zelf met het plan voor de cursus. Dit is ook bedoeld om alle betrokken partijen weer wakker te schudden, zei voorzitter Visser.

De gesprekken tussen de kroegen, gemeente, politie, jeugdverenigingen en kerken gaan wel gewoon door. ‘We moeten niet langer onze kop in het zand steken’, aldus Visser. Politie en horeca hebben bevestigd dat het drugsprobleem op Urk nog steeds erg groot is. Momenteel loopt opnieuw een politieonderzoek.

Een jaar geleden meldde de politie Flevoland na een groot onderzoek enkele tientallen jongeren te hebben opgepakt voor drugsbezit en dealen. De zogenoemde Urker drugszaak veroorzaakte veel consternatie in het vissersdorp en daarbuiten. De jeugd zat aan de coke om zo meer alcohol te kunnen drinken. De jongeren werden veroordeeld tot werkstraffen en het volgen van een cursus om de gevaren van drank en drugs te leren inzien.

Video

Reageer op dit artikel