video

Cocktail met witte chocolade en passiefruit

Café

Amsterdam is de aangenaamste stad om te wonen. Utrecht is tweede op de ranglijst en Amstelveen, dat het predikaat beste woonstad vorig jaar ontving, is derde. Dit blijkt uit de Atlas voor Gemeenten die de gelijknamige stichting maandag presenteerde. Heerlen staat in de lijst van vijftig onderzochte gemeenten op de laatste plaats.

De Atlas voor Gemeenten is gebaseerd op een aantal criteria die de aantrekkelijkheid van een stad meten. Zo letten de samenstellers onder meer op de sluitingstijden van de horeca, het culturele aanbod, de bereikbaarheid en de zogeheten scenes van bohémiens en homo’s. Amsterdam heeft zijn eerste plaats mede te danken aan de ruime aanwezigheid van culturele voorzieningen, zoals musea. Ook telt de stad de meeste theatervoorstellingen van Nederland. Op culinair gebied moet de hoofdstad Maastricht als zijn meerdere erkennen. In de Limburgse stad staat de kookkunst op een hoger plan dan in Amsterdam.

Leidschendam-Voorburg en Alphen aan den Rijn scoren het best wat betreft bereikbaarheid respectievelijk buiten en in de spits. Emmen is in beide gevallen de slechtst bereikbare plaats, maar is wel de veiligste stad. In Rotterdam is de armoede het grootst, Delft heeft de meeste kinderopvangmogelijkheden, terwijl Purmerend de laagste werkloosheidcijfers heeft. Hoewel Amsterdam de aantrekkelijkste woonstad is, komen daar per duizend inwoners wel de meeste misdrijven voor: 175.

De Atlas voor Gemeenten verschijnt sinds 1997 en bevat de belangrijkste kenmerken van de grootste gemeenten van Nederland. Aanvankelijk tekende onderzoeksbureay Nyfer voor de atlas, nu is dat de stichting Atlas voor Gemeenten.

Video

Reageer op dit artikel