video

Coffee flair introduction

Café

Als marketingdirecteur Richard Oomens van het Amerikaanse hamburgerconcern McDonald’s spreekt, begint de frituur in het eigen restaurant te ratelen. Dat mag echter de pret niet drukken. De fastfoodgigant wilde donderdag in zijn hoofdkantoor in Amsterdam vooral benadrukken hoe gezond hij is geworden.

Met de introductie van een heel nieuw assortiment aan salades begint McDonald’s volgende maand aan een nieuwe campagne om de jonge moeder met kinderen aan zich te binden. Een unieke campagne, aldus Oomens, omdat nog nooit eerder zoveel nieuwe producten zijn geïntroduceerd. Vanaf 6 mei kunnen klanten ook kiezen voor vier verschillende maaltijdsalades, een zakje fruit, een Danone-yoghurtje, een nieuw kipbroodje en een nieuwe kleine salade.

Grootste slachtoffer is Friesland Coberco Dairy Foods, dat zijn Breaker ziet verdwijnen uit het aanbod van McDonald’s. ‘We hebben het veel gepromoot, maar het sloeg niet aan’, aldus directeur Paul van der Stoel van McDonald’s Nederland. ‘Onze klanten willen het product zien en dat was bij de McBreaker niet het geval.’

Ook de McSalad-shaker, die wel goed werd verkocht, ziet de McDonald’s-klant straks niet meer terug in de 225 Nederlandse restaurants. Onderzoek van het concern heeft uitgewezen dat er behoefte is aan de grotere maaltijdsalades en dus komen die er. In Groot-Brittannië en Duitsland kunnen de fastfoodliefhebbers er al van smullen, met een grote hoeveelheid dressing (75 milliliter) als ze dat willen.

De salades zijn geen probeersel, bezweert marketingdirecteur Oomens. ‘Ze zijn een permanente toevoeging aan ons aanbod. Klanten vragen er om, vooral moeders met kinderen, zo blijkt.’

De nieuwe campagne moet tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de inspanningen van McDonald’s om zijn eters een bewustere levenshouding bij te brengen. Gemiddeld bezoekt de Nederlander twee keer per maand McDonald’s. Een uitzondering daarop is directeur Van der Stoel, die zelf ,,geregeld” twee tot drie keer in de week in zijn eigen restaurants zit en zich toch nog steeds gezond voelt.

‘Het is niet de bedoeling dat je alleen maar hamburgers bij ons eet’, aldus zijn rechterhand Oomens. ‘Wij zien graag dat het de ene keer een McMuffin is bij het ontbijt, dan weer een salade bij de lunch of een traditionele hamburger.’

McDonald’s zegt met de salades niet te reageren op de maatschappelijke discussie die wordt gevoerd over zwaarlijvigheid. ‘De salades hebben we al sinds eind jaren tachtig. Mensen hebben per definitie zelf de verantwoordelijkheid. Maar wij moeten het niet daarbij laten’, aldus de 46-jarige Van der Stoel. De opvoedkundige bemoeienissen van McDonald’s leveren ongewone combinaties op. Zo heeft het hamburgerconcern zich verbonden aan de Nationale Sportweek, die vrijdag begint. Ook in de marketing is er het een en ander veranderd. In de nieuwe strategie om ‘naar de gasten toe te gaan’ vertoeft McDonald’s binnenkort bij de zomerweken van Libelle en zullen lezers van het weekblad en diens concurrent Margriet in de marketing apart worden benaderd. Jonge moeders die een restaurant opzoeken, kunnen rekenen op een Enjoy-mini-magazine met tips over weekeinden weg, kortingsbonnen en hoe een kinderfeestje kan worden gegeven bij McDonald’s.

Video

Reageer op dit artikel