artikel

Hans Schmeinck in het bedrijfsrestaurant

Catering

Misset Catering redacteur Hans Schmeinck weet sinds woensdag hoe zwaar het cateringmedewerkers het daadwerkelijk hebben. Schmeinck werkte een dag volop mee in het restaurant van zijn werkgever, Reed Business in Doetinchem.

Hans Schmeinck in het bedrijfsrestaurant

Dinsdag 3 juli, 07.30 uur: Caro van Binsbergen, interim locatiemanager van ‘mijn’ bedrijfsrestaurant, is al aan de slag. Rond die tijd werk ik, drie etages hoger, nog snel wat mailtjes af. Maar dan ben ik om 08.00 uur toch echt aan de beurt. Een hele dag meelopen, eh meewerken, met het cateringteam van Eurest bij Reed Business in Doetinchem. De uitgeverij van Misset Catering en dus mijn werkgever. Ik wil als redacteur van hét vakblad voor de cateringbranche weten hoe het er op de vloer aan toe gaat. Participerende journalistiek heet dat dan. Aan te raden voor eigenlijk iedere journalist van vakbladen.

Ik heb het geweten. De dames (zie foto onder) waren blij met een ‘haantje in het kippenhok’. Maar het was zweten geblazen voor ‘haantje’ tussen de ‘kippetjes’. Want én interviewen/noteren én meewerken. En dan te bedenken dat er ook nog stages volgen bij Albron (publiekscatering tijdens Vierdaagse) en Sodexho (catering op zorglocatie ;-) Net als van mijn dag in de bedrijfscatering (zie hieronder) volgt er een verslag op deze site en in de Misset Catering van september.

Foto’s: Joris Telders (Multimedia Support, RB)

08.06 uur Caro geeft inzicht in wat het cateringteam deze dag te wachten staat. Op het programma onder meer: broodjes bakken, koffieservice, bestellingen checken en nieuwe doorgeven, broodjes vers beleggen, soep maken, saladebar klaarmaken en bijhouden, afwassen etc. etc. En graag voor 11.30 uur klaar…. De bewondering voor de dames groeit al snel.

08.48 uur Na het werkoverleg, het zetten van liters koffie, het tussendoor interviewen van Caro is het tijd voor het ‘echte’ bakkerswerk. Een jongensdroom komt uit, zelf broodjes bakken. Een glimlach waard.

09.16 uur Zoals ik al zei, dubbel hard werken, want én noteren én buffelen met de dames. Ik schrijf op: ‘Wet- en regelgeving in catering op gebied van bijvoorbeeld hygiëne tot in extreme doorgetrokken.’ Dat is een groot goed, maar soms frustrerend voor de cateringmedewerkers. Tussendoor word ik zelf nog geïnterviewd voor onze interne digitale nieuwsbrief.

9.40 uur Gezond is hét toverwoord in cateringland. De saladebar van Eurest bij Reed Business in Doetinchem blijkt een topper. Ongeveer een kwart van de gasten blijkt deze dag ‘groenvoer’ te eten.

10.20 uur Tussen de bedrijven door een koffiservice verzorgen voor een bijeenkomst van een uitgeefgroep. De uitgever zelf kijkt vreemd op als hij me in sloof en cateringpolo ziet. ‘Jij bent toch redacteur?’ Overigens komen nog niet de helft van de opgegeven 60 personen naar de meeting. Liters ‘zwart goud’ worden weggegooid.

11.04 uur Eurest heeft een verkooptopper met de zogeheten Uppercrust. Hoewel ik deze smakelijke broodjes zelf ook vaak verorber als ik het bedrijfsrestaurant bezoek, wist ik niet dat ze zó vers belegd werden…. Bovenstaande broodjes zijn overigens voor een meeting van de directie, ik doe extra mijn best ;-)

11.45 De eerste stroom lunchers is binnen. En dan mogen de salades een topper zijn, de kroketten zijn dat nog steeds. Er worden deze dag 46 stuks verkocht, 1 op de 5 van mijn collega’s eet deze snack. Niet iedereen sonjabakkert.

12.38 uur Na de derde stroom lunchers begint de soep toch echt op te raken. Ik vul de bain marie potten bij met groentensoep. En ja, mijn collega’s scheppen er inderdaad de balletjes als eerste uit. Ook soep scoort. 40 procent neemt een (grote of kleine) kop soep.

13.16 uur Afwassen. Ook dat hoort erbij. Net als het uitruimen van de debrasseer hoek (te onlogische routing overigens) en het afruimen van de tafels. Collega’s lachen als ze me in de weer zien met vuile borden en natte doekjes. Ik plezier me met de gedachte dat ze wellicht eens met andere ogen kijken naar het werk dat de dames (oh ja, en 1 heer) verzetten.

13.47 uur Hè, hè eindelijk zelf eten. Stoom afblazen voor iedereen. De cateringmedewerker bekleedt een niet benijdenswaardige positie. Zij/hij (driekwart is vrouw in de bedrijfscatering) staat vaak tussen twee vuren. De wetmatigheden van haar werkgever (de cateraar) en die van de opdrachtgever (de locatie). Minder leuke maatregelen van de een en/of de ander moet de cateringmedewerker uitleggen aan de gasten. Het respect is erg toegenomen. Nu nog alles spic en span maken voor de volgende dag.

14.47 uur Het cateringteam van Eurest bij Reed Business Doetinchem op de foto. Met van links naar rechts: Nony, Inge, Hans, Caro, Luuk (het tijdelijk ingehuurde ‘andere haantje’) en Simone. Niet op de foto: Dominique, Angela en Yvonne.

Reageer op dit artikel