artikel

Logboek: Geen man over boord!

Catering

Catering (en meer!) op een cruiseschip van 18.000 ton. Het nieuwe partycateringbedrijf On Board, On Shore gaat die uitdaging aan. Manager Marc Schats houdt op verzoek van Misset Catering tot en met de exploitatie medio 2008 start een logboek bij. In de derde aflevering; Pech, maar geen man over boord.

Logboek: Geen man over boord!

Leuk om een stukje te schrijven voor Misset Catering. Inspiratie genoeg en “never a dull moment” met de ss Rotterdam. Vorderingen, uitdagingen en nieuwtjes doen het goed in een column. Schrijven bij tegenslag is echter ook een vak. Toen de redactie informeerde naar mijn bijdrage was er even geen gejuich. We hadden allemaal 31 maart 2008 op ons netvlies.

Dit blijkt te optimistisch. De ss Rotterdam zal weliswaar nog voor de zomer de stad binnen varen maar zich niet eerder dan 1 september open stellen voor het grote publiek. Vooral het in gebruik nemen van veel meer exploitatieruimte aan boord dan aanvankelijk gepland zorgt ervoor dat het tijdschema moet worden losgelaten. Maar ook: een gebrek aan gekwalificeerd personeel, een brandje en meerwerk bij het herstel van de diverse kunst aan boord.

Voor alle partners van de ss Rotterdam een teleurstelling. Zo ook voor alle opdrachtgevers die inmiddels laaiend enthousiast over al haar mogelijkheden tientallen opties hadden geplaatst. Het strookt niet met ons vak om niet gastvrij te zijn. Gaat tegen elk commercieel gevoel in je donder in om klanten nee te verkopen. Maar er is geen man over boord. Sterker nog, bij een bezoek aan de werf in Wilhelmshaven (D) blijken er tientallen zoniet honderden mannen bijgekomen te zijn.

Lassen en leidingen trekken kan gelukkig in vele talen. Het krioelt van de bedrijvigheid aan boord. Grote evenementen brengen veel personeel met zich mee maar hier groeit echt je respect voor de mensen die deze operatie aansturen. De Rotterdam is gemaakt om verstoppertje te spelen, maar tijdens onze rondgang lijkt iedereen zich intensief aan zijn taak te wijten. Het verschil met mijn vorige bezoek is duidelijk. Het grove werk is nagenoeg gebeurd en de eerste contouren van weleer worden zichtbaar.

Het verst zijn de executive rooms op het Sun Deck, maar ook de hotelkamers en het Ritz Carlton vorderen zichtbaar. Het belangrijkste voor mij is om te kijken of alle partijen die wij vanaf plattegrond hebben verkocht, op lokatie ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn. Eerlijk gezegd zitten de meeste correcties niet in wat niet uitvoerbaar blijkt maar meer in wat veel prikkelender is voor de klant.

Op de terugweg dus een al inspiratie, waar 5 maanden op een 50 jaar oud schip echt geen verandering in gaan brengen. December leert relativeren. Ik wens iedereen dan ook een fijne tijd toe met vrienden en familie en toast op het jaar dat ons schip thuis gaat brengen naar Rotterdam.

Marc Schats (foto)

Labelmanager On Board On Shore Catering

Lees ook:

Liefde op het eerste gezicht (Proloog)

De kop is eraf (Aflevering 1)

Schot voor de boeg (Aflevering 2)

Reageer op dit artikel