artikel

Concept Catering: onderdeel van (entertainment) Extrema

Catering

De naam is niet voor niets gekozen. Concept Catering uit Eindhoven biedt zelf een concept tijdens (dance)festivals. Naast prima food is er schitterende aankleding en entertainment. Dat was goed te zien op Extrema Outdoor in Best.

Concept Catering: onderdeel van (entertainment) Extrema

Concept Catering is onderdeel van Extrema in Eindhoven, het bedrijf dat festivals als Solar Weekend en Extrema Outdoor (afgelopen zaterdag) organiseert. Bijzonder is dat Concept Catering op de festivals zelf onderdeel is van het entertainment programma. ‘Lekker eten is namelijk meer dan op uw bordje ligt. Lekker eten heeft te maken met de hele entourage. Wij hebben onze reputatie opgebouwd dankzij ons oog voor totaal beleving’, zegt Concept Catering daar zelf over. Op Extrema Outdoor is goed te zien hoe dat eruit ziet.

Extrema is zelf al een extreem mooi verzorgd festival, zeker op deze 15e verjaardag. De ruimte van Concept Catering is ook schitterend aangekleed. Op een groot rond plein staat diverse torens, er is een gepimpte autobus en er is een podium voor acts en dj’s. En wat blijkt? De manager van Concept Catering, Riccardo La Sala, draait zelf ook even. De grote cateringoutlet is zelfs naar hem vernoemd, Ricco’s Village.

Onderaannemers

Met dit totaalconcept onderscheidt de eventcateraar zich daadwerkelijk van zijn collega’s c.q. concurrenten. Ook qua aanbod van food verschilt het. ,,Pasta’s komen uit Italië en we verkopen geen slices, maar als enige hele pizza’s’’, aldus La Sala, wiens ouders inderdaad uit Italië komen. Naast de Italiaanse counter zijn er in Ricco’s Village counters met onder andere tosti’s, broodjes beenham, n noedels en, uiteraard, frites en snacks.

Concept Catering is op Extrema Outdoor (uitverkocht met dik 50.000 bezoekers) verantwoordelijk voor alle food. Op het festivalterrein van AquaBest staan in totaal 40 outlets, 22 daarvan worden zelf gerund. Het assortiment? Net als in Ricco’s Village. De andere cateringpunten worden gerund door onderaannemers. Zij bieden onder meer tapas, grillspecialiteiten, fruit, crèpes en kebab. ,,We willen de ruimte bieden aan kleine cateraars die zich onderscheiden met hun product en de presentatie.’’

Ambachtelijk

La Sala begon zelf ook klein. Hij werd zes jaar geleden aangesproken door Extrema-eigenaar Marcel Mingers, tevens een vaste gast van het restaurant van La Sala’s ouders, La Grotta in Eindhoven. ,,Of ik een restaurantje op het terrein wilde opzetten. Stonden we daar zelf sauzen en pizza’s te maken. We hadden ook nog eens een verschrikkelijk breed assortiment. En die andere cateraars maar lachen. Die eerste keer kostte gewoon geld.’’

Maar Mingers zag de kracht, kwaliteit en het enthousiasme van La Sala en zette met hem later Concept Catering op. Mingers is eigenaar, La Sala manager. En die leerde z’n lesje van de eerste editie. ,,We hebben nu hebben een veel smaller assortiment, bovendien worden de pizza’s, pasta’s, sauzen en andere producten nog wel ambachtelijk gemaakt maar niet meer door ons zelf.’’

Moderne hippie’s

Extrema en Concept Catering laten zich gelden als creatief en one big happy Brabantse family. ,,We zijn moderne hippie’s’’, lacht La Sala. En over familie gesproken. La Sala’s vriendin en zus werken ook mee. ,,Samen met mij controleren ze de outlets. We voeren zelf ook kwaliteitscontroles uit. Als er iets niet goed is, zoals een cateringmedewerker die sjoemelt met munten, geven we dat door aan de supervisor van die bepaalde tent en dan worden direct maatregelen genomen.’’

De strakke aansturing en totale organisatie heeft geleid tot een geoliede machine. Vandaar dat Concept Catering buiten de eigen grenzen durft te kijken. Het concept met catering, decoratie en entertainment wordt namelijk aangeboden aan externe festival- en eventorganisatoren. ,,Die krijgt gratis een extra area, mooi aangekleed en met entertainment.’’ Nou ja gratis… ,,In ruil daarvoor willen we minder afdracht van onze omzet aan de organisatie.’’

Hoge afdracht

La Sala vertelt over de afdracht van cateraars aan evenementorganisatoren. Die is onder meer afhankelijk van het product dat wordt aangeboden en de grootte van de outlet. ,,Je draagt 25 tot 40 procent van je omzet af. Maar op Pinkpop kan dat bijvoorbeeld 50 procent zijn. Een hoge afdracht is een probleem voor cateraars, want om uit de kosten te komen zou die bijvoorbeeld vijf euro voor een frietje moeten gaan vragen.’’

Als Concept Catering voor een externe organisator werkt wordt met hem het foodaanbod bepaald. ,,We kunnen in onze outlet tot 15.000 bezoekers op een dag aan.’’ Concept Catering heeft al gestaan op de festivals Wish, Free Your Mind, Rockit en (recent nog) Extrema Outdoor in Noorwegen. Het eigen creatieve crossover festival Solar Weekend (8/9 augustus) moet nog komen. ,,Wensen? Concept Catering zou prima thuishoren op de Zwarte Cross, Mysteryland en/of Pinkpop.’’

Reageer op dit artikel