artikel

Controle

Catering

Machiel de Boer is mede-eigenaar van Fair Food Company. Een duurzame cateraar die vooral actief is op in- en vooral ook outdoor events. De Boer maakt nogal wat mee. Tot 1 oktober, als het (buiten)evenementenseizoen er op zit, deelt hij zijn avonturen en overpeinzingen met de lezers van MissetCatering.nl. Deze week: Bio-logisch?

Controle

Controle

Vaak heb ik als ondernemer het gevoel geen baas over mijn eigen bedrijf te zijn. Zo ook vlak voor mijn eerste grote investering, ik ging een nieuwe keuken bouwen en had 75.000 gulden geleend tegen 12,5 % rente. Ik vond het allemaal erg spannend zo vlak voor mijn 23e verjaardag. En plots stond hij daar, een kleine man met een grote tas, zijn vinger in de lucht; controle! De Keuringsdienst van Waren, ze hebben zich nu getransformeerd naar een “autoriteit”. Alles in orde op een losse tegel na, nou er was wel meer aan de hand anders ging ik niet mijn hele keuken verbouwen. Hij sommeerde met het binnen een week te repareren anders dan.. Ik legde trots als een pauw uit dat ik de hele keuken ging verbouwen maar hij geloofde er niets van. We zijn een maand later aan het verbouwen en koken vanuit het magazijn als er ineens een kleine man zijn vinger onder mijn neus houd en roept; zie je wel! Je bent niet aan het verbouwen!

Ik raakte zo gefrustreerd dat het pijn deed. We liepen naar de keuken, hij had er flink de pas zwaaide de dichte deur open en had geen rekening gehouden met de afstap van een meter van de volledig uitgegraven keuken. Onder het zand rende hij door de achter deur naar buiten, ik heb hem nooit meer gezien. Ik was weer de baas.

Jaren later kreeg ik weer controle, nu in Duitsland. Een statige professor van de Gesuntheitsamt stelde zich voor en legde zijn functie uit. Hij zag zich als adviseur en wilde graag een kijkje nemen in onze keuken. Met gefronste wenkbrauwen keek hij naar onze logboeken en temperatuur meetpunten en sprak zijn verbazing uit over de werkwijze van zijn Nederlandse collega’s. Hij hoopte dat de HACCP nooit zijn intrede zou doen in Duitsland, doen moest hij zoveel gaan controleren.

Reageer op dit artikel