artikel

Le Grande Boeuff

Catering

Machiel de Boer is mede-eigenaar van Fair Food Company. Een duurzame cateraar die vooral actief is op in- en vooral ook outdoor events. De Boer maakt nogal wat mee. Tot 1 oktober, als het (buiten)evenementenseizoen er op zit, deelt hij zijn avonturen en overpeinzingen met de lezers van MissetCatering.nl. Deze week: Le Grande Boeuff.

Le Grande Boeuff

We zijn laatst met het hele team naar een nieuw, en erg succesvol eet concept geweest. Je betaalt vooraf voor 1,5 of 2 uur eten. Van allerlei buffetten kun je dan zoveel eten als je wil binnen de tijd waar je voor betaalt hebt. Plotseling zit je in Le Grande Boeuff, overal zie je mede vraatzuchtigen dringen om zoveel mogelijk op het bord te krijgen en terug naar de tafel te rennen.

Om er daar achter te komen dat iedereen in zijn eigen tempo eten aan het halen is, de tafel is leeg. En daar zit je dan, alleen tegen de klok te eten…met gebrek aan gesprekspartners dwaalt mijn blik af naar andere tafels waar het teveel opgeschepte hoogwaardige voedsel afgevoerd wordt door het bedienend personeel waarop er weer een gang wordt gemaakt naar een ander buffet. Niemand lijkt zich bewust van de energie die dit eten heeft gekost laat staan de betere bestemming die het had kunnen hebben.

Dan zie ik liever een kilo concept, klinkt niet erg smakelijk en het werkt net als bij de slager. Je neemt wat je wil eten mee naar de kassa, de waren worden gewogen en je rekent af. Hier gaat onze gierigheid zijn werk doen voor het milieu. Je bestelt alleen waar je zin in hebt en uitsluitend dat reken je af. Als je een pittige rode groenten curry wil, beslis je zelf hoeveel en of je er rijst bij wil. Je krijgt niet ongevraagd allerlei extra componenten die meestal linea reta de composthoop op gaan.

De kans om met een kleine portie te beginnen en later bij te halen zal ervoor zorgen dat de bordjes leeg naar de afwaskeuken gaan. Wordt je bewust van wat je eet en hoeveel je eet. En tegen de tijd eten? Geniet alsjeblieft van je eten en je tafelgenoten, de avondmaaltijd is het sociale centrum van de dag, neem er de tijd voor.

Weg met onbeperkte verspilling!

Machiel, www.fairfoodcompany.nl

Reageer op dit artikel