artikel

Nederlandse cateraars: ‘gratis maaltijden mogelijk

Catering

In de vorige Misset Catering pleitte Charlie Ayers, chef-kok bij Google, voor gratis maaltijden in bedrijfsrestaurants. Zo werven én behouden ondernemingen goede werknemers. Wat vinden de Nederlandse cateraars ervan?
Lees de reacties en reageer zelf…

Nederlandse cateraars: ‘gratis maaltijden mogelijk

Thirza Stam namens ISS Facility Services:
‘De ontwikkeling bij Google is geen vreemde binnen de Amerikaanse cultuur. Die is anders als in Nederland. Medewerkers wisselen sneller van baan als de mogelijkheden bij een andere werkgever beter zijn. Voor veel werknemers in Nederland is het aantal werkgevers, die zij in hun gehele loopbaan hebben gehad, op één hand te tellen. Maar de werkcultuur is aan het verschuiven en het wordt gebruikelijker om vaker van baan te wisselen. Of je in Nederland je medewerkers op deze manier aan je bindt is de vraag, maar in de toekomst zou het zeker een mogelijkheid zijn. Uiteindelijk is dit niet zozeer een vraag voor de opdrachtnemer maar voor de opdrachtgever.’

Avenance, via woordvoerder Pauline van der Linden:
‘Het artikel opent met de zinnen “De toekomstige cateringtrend in de Verenigde Staten is diversiteit en kleinere porties. Daarnaast bieden steeds meer bedrijven gratis maaltijden aan hun medewerkers aan.” Avenance ziet in Nederland vooralsnog echter de tegenovergestelde trend. Qua omvang van porties zien wij geen ontwikkelingen richting verkleining ervan. Op dat vlak zien wij nauwelijks overeenkomsten met de eetcultuur in de VS. Als we kijken naar eventuele gratis maaltijden in de nabije toekomst, dan zien wij dat werkgevers in onze ogen steeds minder subsidiëren en dat de belasting steeds meer bij de werknemers ligt. Er zijn echter wel voorbeelden aan te wijzen van locaties waar eten en drinken als een secundaire arbeidsvoorwaarde wordt gezien, maar ondanks dat Avenance deze visie onderstreept, is dit is vooralsnog een relatief zeldzaam verschijnsel. Wij denken dat de verstrekking van ‘gratis’, of beter gezegd gesubsidieerde maaltijden in de toekomst wel vaker voor zal gaan komen. Kijken we naar de uitbreiding van de extra services van cateraars, dan is deze ontwikkeling in onze ogen ook in Nederland zeker aan de orde. Wij zien dat steeds meer organisaties zich in de mogelijkheden verdiepen. Dit is niet zo vreemd, aangezien aan de uitbreiding van de extra services een duidelijk positieve ontwikkeling verbonden is in de vorm van een lagere integrale kostprijs als gevolg van volumetoename.’

Sodexho’s Jeroen Stok:
‘Het gratis aanbieden van gezonde gerechten, betaald door de werkgever, is een onderdeel van een pakket om medewerkers te trekken en te binden aan een organisatie. Boodschappenservice, maaltijden voor thuis, dienstenservices etc. zijn de overige ‘employee benefits’ die bedrijven aanbieden in een tijd van economische groei en toename van krapte op de arbeidsmarkt. Sodexho biedt al deze diensten aan om van iedere dag een betere dag te maken. Kortom, Sodexho kan zich vinden in de uitspraak van Charlie Ayers.

Hoe denkt u over de stelling van Charly Ayers? Laat hier uw reactie achter.

Reageer op dit artikel