artikel

Overheid versus bedrijfscatering

Catering

In zijn column in Misset Catering 4 (juli) heeft Bob Hutten het onder meer over de gevolgen van het steeds commerciëler moeten cateren. Hoe actueel, want zijn bijdrage schreef Hutten nog voordat het CBS bekend maakte dat de lunch in bedrijfsrestaurants in drie jaar tijd een kwart duurder is geworden.

Overheid versus bedrijfscatering

Onlangs woonde ik een interessante bijeenkomst bij met als titel ‘Hoe kan de overheid commercieel gaan cateren?’. De overheid moet namelijk bezuinigen en dan is catering ineens interessant. Tot mijn grote schrik en verbazing had de overheidspersoon die de stelling poneerde niet of nauwelijks nagedacht over wat de betekenis van het bedrijfsrestaurant voor de werknemers. Een gemiste kans!

Ik heb uitgelegd dat een goed bedrijfsrestaurant veel invloed heeft op de cultuur van het bedrijf en dat veel aandacht geven aan de innerlijke mens een prachtige secundaire gedachte is. De verantwoordelijkheid voor bedrijfscatering zou op het bord van HRM c.q. personeelszaken moeten liggen, maar dat wordt als te gecompliceerd gezien.

Ik realiseer me ook dat we ons als cateraars geweldig in de vingers snijden als we het ministerie van LNV het naar de zin maken met biologische producten. Want duurzamer (en commerciëler) betekent dat onze gasten duurder uit zijn. Dat resulteert weer in minder bezoek en ontevredenheid met als gevolg; minder sfeer, minder communicatie (leidt weer tot hoger ziekteverzuim en arbeidskrapte) en minder gastvrijheid naar de gasten van het bedrijf.

Als cateraars zouden we een scan moeten ontwikkelen waarbinnen de opdrachtgever zelf kan bepalen hoe sociaalmaatschappelijk die wil zijn ten opzichte van de prijs om eerder genoemde risico’s te beperken.

In mijn beleving moeten ministeries en overheidsinstellingen het goede voorbeeld geven door juist te investeren in duurzaamheid. Maar niet ten koste van de cateraar. Ook de overheid moet begrijpen dat er geen enkele contractcateraar is die zijn rendement gaat bijstellen. Dus het gaat ten koste van gast. En dat willen zowel opdrachtgever als cateraar toch niet?

Bob Hutten is directeur/eigenaar van Hutten Catering in Veghel. Reageren? b.hutten@huttencatering.nl

Reageer op dit artikel