artikel

Schmeinck over de vloer van zorglocatie

Catering

Het derde deel van het drieluik ‘Schmeinck over de vloer’. Ondergetekende werkte al mee in de contractcatering (bedrijfsrestaurant van Eurest) en de evenementencatering (bij Albron op de Vierdaagse). Dinsdag 4 september was de derde ‘stage’; een ochtend meelopen op zorglocatie de Driestroom in Breukelen.

Schmeinck over de vloer van zorglocatie

Sodexho reageerde op mijn oproep in Misset Catering om mee te mogen lopen in de catering. Ze hadden een geschikte locatie in de zorg in gedachten. Na mijn ‘stages’ in een bedrijfsrestaurant en in de evenementencatering wachtte me nu een geheel ander aspect in de wereld van verstrekking van eten en drinken. Catering in De Driestroom in Breukelen. Ik wil weten wat er leeft ‘op de vloer’, in dit geval op een zorglocatie.

Moeten de keukenmedewerkers van een zorglocatie alleen maar smakeloze boontjes en ondefinieerbare stukjes vlees op een tweevaksbord doen? Wat krijgen de bezorgers van de maaltijden te horen van de bewoners? Krijgen de horecamedewerkers in het restauratieve gedeelte te maken met zeverende senioren? Zomaar enkele gedachten, of zo u wilt vooroordelen, voordat ik aan de slag ga.

Tekst: Hans Schmeinck

08.35 uur Ruim op tijd voor mijn klus op zorglocatie De Driestroom. Deze biedt aan verschillende bewonersgroepen onderdak. In het woonzorgcentrum De Aa, dat deels gerenoveerd en deels nieuw gebouwd is (2005), wonen circa 80 mensen.

Sodexho is binnen De Driestroom verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van verschillende facilitaire services, waaronder de schoonmaak en de huismeesters. Ook exploiteert de cateraar samen met zorggroep SWB een restaurant en een winkel (foto) voor de dagelijkse boodschappen, veelal gerund door vrijwilligers.

Nadat ik ben opgevangen door interim-manager Jos van de Ven snuffel ik wat rond. Lichtelijke verbazing maakt zich meester van me. De restauratieve ruimtes zien er hip en toch warm uit. Een trend die zich mondjesmaat doorzet in andere zorglocaties. Senior sales manager Sodexho Healthcare Hans Borghuis vindt de Driestroom wel een paradepaardje. Tja, Sodexho weet wel waar ze me naar toe sturen. ‘Hier is sprake van een horecamatige aanpak’, aldus Borghuis.

09.10 uur Kok Gerard is bezig met het portioneren van de warme maaltijden voor de bewoners. Voor de volgende dag welteverstaan. Vandaag, eh morgen, schaft de pot onder meer een saucijs, prei a la crème, puree, rauwkost, fruit, appelmoes en soep. Maar is er nog meer keus. Bij het portioneren totl het soms voor m’n ogen vanwege de vele specifieke wensen.

Ik schuif de maaltijden in de zogeheten regaalwagen. De maaltijden worden gekoeld en de volgende middag verwarmd vlak voordat de bewoners aan hun ‘diner’ zitten. Volgens Gerard smaakt het door een leverancier geleverde eten ‘redelijk goed’. Gerard: ‘Al wordt de puree bij verwarmen wel wat dun.’

Medewerkster Anneke maakt de broodmaaltijden klaar en ik doe ook een kleine duit in het zakje. Het brood en beleg is voor de komende avond en de volgende ochtend. Ook hier véél wensen. Zelfs een A4-tje met ‘Dhr. De Bruin iedere dag een gekookt ei!’. Dat was blijkbaar wel eens vergeten. Anneke is in dienst van de zorggroep en werkt er al zeven jaar. ‘Jammer dat ik het eten niet meer rondbreng, ik mis het contact met de bewoners.’ Ze vertelt me dat het vandaag redelijk rustig is, maar soms is het vanwege krappe personele bezetting ‘echt te druk’.

9.50 uur Pauze. Sigaretten en koffie voor de koks Gerard en Bart en keukenassistente Anneke op hun ‘terras’. Bart werkt nu een jaar voor Sodexho. Met andere kok René zorgt hij voor de gerechten van het restaurant. Dat wordt van woensdag tot en met zondag ook ‘s avonds commercieel uitgebaat (‘Driegangenmenu € 19,50’). Bart werkte voorheen in de horeca. ‘In de zorg is het dankbaarder werken. Hier kook je voor mensen die niet kunnen koken, in de horeca kook je voor mensen die niet wíllen koken.’ Psst, niet doorvertellen, Bart en Anneke zijn een stel. ‘De liefde van mijn leven’, aldus de vlotte en vrolijke kok.

11.10 uur Ik moet even in de soep roeren. Die is voor de bewoners die ’s middags hun vooraf opgegeven warme maaltijd willen nuttigen in het restaurant. Salesmanager Borghuis vertelt dat de Driestroom vanaf oktober ook ’s middags gaat starten met het à la carte serveren van de maaltijden voor de bewoners. ‘Bewoners kunnen dan zelf bepalen hoe laat ze willen eten en kiezen aan tafel het menu uit. Bewoners behouden zo meer zelfstandigheid in hun dagelijks leven.’

Het atrium met daarboven luxe koop- en huurappartementen (35 om 24) voor senioren. Het atrium staat in verbinding met de naastgelegen seniorenflat (114 woningen). Deze flat is niet nieuw, de verbinding met De Driestroom wel. Hierdoor kunnen de bewoners van deze seniorenflat eenvoudig gebruikmaken van de voorzieningen als huisarts, apotheek, kapsalon, fysiotherapie, verpleeghuisunit maar ook dagverzorging en jeugdgezondheidszorg. De achterliggende gedachte is om ‘de buitenwereld naat binnen te halen’ en voor levendigheid te zorgen.

11.30 uur Truus werkt in het horecadeel maar serveert zoals nu ook tafeltje-dek-je maaltijden uit, de dag ervoor dus klaargemaakt. Als ze de maaltijd bij het echtpaar Groen aflevert, wil mijnheer Groen (85) wat kwijt over de kwaliteit. ‘De laatste tijd is die iets beter, misschien omdat ik horecamanager Niels Masselink hier op gesprek heb gehad. Maar we krijgen nog steeds oude aardappelen, terwijl de nieuwe oogst al is geweest. En soms krijg je stokkerige bietjes. Die krijg ik niet weg. Maar als het eten goed is vertel ik ze dat ook’. Meneer Groen kan moeilijk afscheid nemen, maar Truus moet door. De andere maaltijden dreigen af te koelen. Bovendien staat collega Ellen er beneden alleen voor.

‘Er is niks met convenience’, zegt kok Bart. ‘Maar je moet er wel wat mee doen.’ Het procureurlapje de dagschotel piept hij niet op in magnetron, maar bereidt hij in een jus. De schotel wordt verder opgepimpt met gecaramellisseerde stukjes appel. Het toetje, aardbeienvla met roodfruit soep, maakt hij klaar met wat likeur en wijn. ‘Ja, zo kan ik ze wel stil krijgen’, grapt Bart. Dan serieus. ‘In de horeca werk je veel en lang. Hier maak ik fatsoenlijke uren en bouw ik via Sodexho wat op. Of ken jij een kok van 65 in een eetcafé?’, klinkt het retorisch.

12.45 uur Gerard schept op. Voor hem de briefjes van de mensen met, wederom, talloze wensen. Behalve voor de bewoners en binnenwandelende lunch- en/of dinergasten maakt collega Bart ook broodjes en gerechten voor het personeel van de Driestroom. Gezien alle andere activiteiten een veelomvattende taak. Zo kan het werk van bijna iedere f&b medewerker in de Driestroom worden omschreven. Petje af.

Dit is de derde reportage in de serie van drie ‘Schmeinck over de vloer’. Lees en bekijk ook:

Contractcatering: ‘Haantje in het kippenhok’ (Eurest bedrijfrestaurant Reed Business)

Evenementencatering: ‘Redacteur helpt Albron op Vierdaagse’.

Van deze ‘stages’ wordt ook verslag gedaan in de Misset Catering van september.

Reageer op dit artikel