artikel

Test vleesvervangers: producenten positief

Catering

Nog niet zolang geleden testten we vleesvervangers met behulp van de culinair adviseurs Piet van den Bosch van Jaarbeurs Catering en Ludwig Briolas van Avenance. Nu de reactie van producenten op de bevindingen.

Test vleesvervangers: producenten positief

Henk van den Bovenkamp van Lusence laat weten dat naast de geteste witte ook een bruine variant verkrijgbaar is. Hij noemt de smaakloosheid van Lustice een voordeel, zo kan een kok zijn eigen smaak eraan geven. Hij benadrukt nog dat Lustice glutenvrij is.

Jos Hugense van Meatless erkent dat vorm punt van discussie blijft. ‘Moet het nu wel of niet op vlees lijken? Producten die het dichtst bij echt vlees komen, scoren het best bij consumenten. Een driehoekige vorm kan een leuke variatie zijn, dat gaan we zeker proberen.’ Sappigheid en textuur vormen de grootste uitdaging bij vleesvervangers. Het is niet gemakkelijk een sappige vegetarische burger te maken, zegt Hugense. ‘We zijn het helemaal eens met de bevindingen dat nuggets productierijp zijn. We hebben ze sinds de test nog verder verbeterd.’

Vleeseters

Leonooor Schrijen van FrieslandCampina is blij met het positieve resultaat voor Valess. ‘De kracht ligt in textuur en smaak. we richten ons vooral op vleeseters met de instelling: vlees is lekker, maar hoeft niet elke dag.’ Goed om te horen dat ons concept met het Ik Kies Bewust-logo potentie heeft in catering, maar de focus ligt op retail.’

Ook Corien Poederbach van Sensetrition (Soyes) reageert positief op de constructieve verbeterpunten in onze test. Zo werd onder meer aangeraden de namen van de producten (bv. Kip zonder kip) te veranderen: ‘Wij hebben heel bewust gekozen voor de naamstelling van de producten’, zegt zij daarover. Uit marktonderzoek blijkt volgens haar de huidige vleesvervangers nog te weinig op echt vlees lijken. Vleeseters zijn bereid een dag geen vlees te eten, mits een goed alternatief voorhanden is. ‘Vandaar deze positionering dicht tegen vlees aan.’

» Bekijk hier de testresultaten

Reageer op dit artikel