artikel

Zet het mes in vakantiestress

Catering

Vakantie is fun, maar het plannen ervan kan stress veroorzaken. Wie gaat wanneer en hoe vangen we dat op? Een deugdelijke vakantieplanning is de basis voor een stabiele werkvloer.

Zet het mes in vakantiestress

1) Planstress kun je vermijden door de vakantie tijdig te plannen en ook tijdig vervangers in te schakelen. Wie dat doet, stapt zelf ook met een fijn gevoel in het vliegtuig.

2) Natuurlijk probeer je als manager je vaste mensen in drukke tijden paraat te hebben, maar het is raadzaam de medewerkers ook in die periode de kans te geven zo nu en dan even op adem te komen.

3) Een inzichtelijk schema kan voor duidelijkheid zorgen. Teamleider Rinaldo Traas werkte drie weken aan zo’n schema. Hij heeft er jaren plezier van.

4) Ook op- of afroepkrachten moeten hun afspraken nakomen. Al hebben ze een nul urencontract, u moet op ze kunnen rekenen.

5) Hoe beter de vervanging is geregeld, hoe gemakkelijker de planning van de vakanties verloopt. Appèl werkt om die reden met zogenoemde schaduwmanagers. Zij vervangen hun collega-rayonmanagers tijdens vakanties.

6) Beperkingen ten aanzien van vakantie kunnen het beste al bij de sollicitatie worden vermeld. De medewerker weet dan wat hij kan verwachten.

7) Het is aan te bevelen ‘vaste’ oproepkrachten trainingen te laten volgen. Dat zorgt voor binding en extra kwaliteit.

Reageer op dit artikel