artikel

De Top 10 van duurzamer worden

Catering

De laatste jaren horen wij als cateraars een antwoord te geven op duurzaamheid en gezondheid. Maar hoe doe je dit? Hoe speel je in op duurzaamheid? Bob Hutten geeft deze maand in zijn column de Top 10 van duurzamer worden.

De Top 10 van duurzamer worden

Voor een partycateraar is duurzaamheid een zeer lastig begrip. Simpelweg een feest geven, is niet duurzaam, een mailfelicitatie met een mailbedankje is het meest ultiem qua duurzaamheid. We kunnen dus niet volledig duurzaam zijn, maar wel duurzamer. Maar waarin dan?

Grote bedrijven als Mars, Campina en Unilever hebben ‘road maps’. Zij onderkennen ook dat zij niet in 2015 CO2-neutraal kunnen zijn, maar maakten een plan waarin zij bijvoorbeeld zeggen dit punt in 2030 te gaan bereiken. Handig als je aan de ene kant claimt duurzamer te zijn en aan de andere kant nog steeds in een benzineauto rijdt om vervolgens niet door de eerste de beste journalist te worden afgeknald op niet-duurzaam zijn.

In een brief aan de minister (die van het nieuwe magazine Gerda ;-) heb ik gevraagd of zij concreet kan aangeven wat zij verstaat onder duurzaamheid? In haar antwoord blijft Verburg echter vaag.

Wat moeten we nu doen? In deze tijd kunnen we nagenoeg niet duurder worden, anders worden we afgerekend. Eens kijken of we een top 10 kunnen samenstellen:

  • 1. Verantwoord p&o-beleid

    goede arbeidsvoorwaarden, gezonde werkdruk

    mix van allochtoon-autochtoon

    mix van jong-minder jong

    iedereen kan zich ontwikkelen

    gezondheidsbeleid

    minder dan 4 procent ziekte
  • 2. Gescheiden afval

    stromen maximaal gescheiden

    verpakkingen minimaliseren
  • 3. Gebruik van duurzame f&b-producten

    reducering food miles

    diervriendelijk productieproces

    geen pesticiden

    ecologische schoonmaakproducten

    leveranciers dragen duurzaamheidclaims
  • 4. Reductie van hoeveelheden

    door meer à la minute-productie

    door andere concepten te voeren
  • 5. Energiegebruik

    hergebruik van water

    energie uit warm water, afwas en verwarming

    groene stroom

    brandstoffen
  • 6. Digitaal offreren en bevestigen

    papier besparen

    inktbesparing

    ruimtebesparing
  • 7. Digitaal/telefonisch overleg;

    video conferencing

    telefonisch vergaderen
  • 8. Hergebruik van materialen

    meubilair

    apparatuur
  • 9. Energieverslindende apparatuur vervangen

    verwarming

    vervoersmiddelen
  • 10. Ondersteunen van maatschappelijke doelen

    regio, landelijke doelen

    internationale goede doelen
  • Volgens mij de eerste tien punten die erg concreet kunnen worden gemaakt. Niet alles kunnen we vandaag veranderen, we zouden onszelf uit de markt prijzen. Denkt u mee?

    Bob Hutten is directeur/eigenaar van Hutten Catering in Veghel.