artikel

Nieuwste horecaformule Eurest heet niet voor niets Equipe

Catering

Restaurant, hospitalityruimtes, leslokaal, skyboxen en straks nog een eventcentre en een hotel. Pure horeca. In het stadion van FC Zwolle. Uitgevoerd door de horecatak van Compass, Eurest Leisure. De naam van het project, Equipe, is niet voor niets gekozen.

Nieuwste horecaformule Eurest heet niet voor niets Equipe

Equipe staat voor ‘samenwerking’, ‘team’ en ‘eenheid’. ‘Geweldig om hier te mogen werken’, general manager Henk Dobben is razend enthousiast over het project in het nieuwe stadion van voetbalclub FC Zwolle . Dat ging 29 augustus dit jaar officieel open. Equipe zelf beleefde zaterdag 31 oktober haar ‘soft opening’, in november volgt nog een officieel feest voor het bijzondere horecaproject.

Klik hier voor het video-interview over Equipe.

Equipe bestaat uit een restaurant en tal van hospitalityruimtes in het stadion. Bespeler FC Zwolle is géén eigenaar van het voetbalbolwerk. Dat is vastgoedbedrijf/projectontwikkelaar IPMMC in Utrecht, in samenwerking met Stadion Ontwikkeling Zwolle. Eurest huurt de ruimtes en mag deze (de komende twaalf jaar!) te allen tijde commercieel exploiteren. ‘Vergaderingen, partijen, bedrijfspresentaties, congressen, bruiloften en bedrijfsfeesten’, somt Dobben op.

Hip, maar warm

Rond en tijdens wedstrijden worden de ruimtes beschikbaar gesteld aan FC Zwolle. ‘Om niet’, aldus Dobben. ‘Ons verdienmodel is het mogen verzorgen van het eten en drinken. Ook moet er verdiend worden in het hippe, maar warme restaurant. Ontworpen en ontwikkeld door Stars Design in Rotterdam. Het restaurant moet een spilfunctie worden. Er wordt gemikt op de consumenten- én zakelijke markt. ‘Het ligt vlakbij de snelweg, er is volop parkeerruimte en we bieden beleving.’

Voor die beleving moeten onder meer de studenten van ROC Landstede zorgen. Met die plaatselijke opleiding is een samenwerkingsverband gesloten. Leerlingen kunnen een leer/werk traject volgen. De talenten zijn te zijn in de enorme open keuken en op de vloer zelf, bijvoorbeeld in de fraaie wijnkamer. En dan is er ook nog de chef’s table. Die fungeert tevens als leslokaal. Een (nep)koe dient als leerobject.

Congresstad

Het restaurant dient vanaf eind 2010 ook als f&b ruimte voor het hotel. Dat is, net als veel winkelruimtes, ondergebracht in de catacomben van het stadion. Ook hier weer de link naar de zakelijke markt. ‘De gemeente en Stichting Congresstad Zwolle willen Zwolle als congresstad neer zetten’, aldus Dobben. Daar zullen de fraaie vergaderzalen en businesslounges én het hotel met 128 kamers zeker bij helpen. Eurest besteedt de hotelexploitatie (minus f&b) overigens uit.

En dan is het eventcentre nog niet eens benoemd. Dat wordt in het komend voorjaar geopend. Doel is om onder meer concerten, seminars, modeshows en bedrijfpresentaties te houden. De ruimte is op te delen, maar eenmaal helemaal open kan het zo’n 2000 bezoekers herbergen. Het stadion zelf biedt plaats aan 10.000 toeschouwers. Die kunnen tijdens wedstrijden terecht in zes (uiteraard door Eurest geëxploiteerde) cateringoutlets.

Succes

Met alleszins redelijke prijzen; bier, fris, koffie is 1 munt (à € 1,66) en broodjes (bal, hamburger of worst) zijn twee munten. Overigens is de Compass-Group niet onbekend met horeca in stadions. Het is onder meer actief bij 1.FC Köln, Werder Bremen, West Ham United en Chelsea.

‘Mocht het project in Zwolle een succes worden dan willen we zeker kijken of we met Eurest meer stadionhoreca kunnen gaan verzorgen’, aldus Dobben. De ervaring leert dat het succes van (de f&b in) het stadion wordt geholpen door de prestaties van de club. Zo draagt de cateringtak van FC Twente erg goed bij aan het totale resultaat van de club. Wat dat betreft moet FC Zwolle nog wat meer een equipe worden. De ploeg staat op een teleurstellende plaats in de middenmoot van de eerste divisie, de Jupiler League.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels