artikel

ISS Facility Services introduceert Eat Lean-foodconcept

Catering 1658

De nieuwe ‘Eat Lean’-aanpak van ISS Facility Services en PwC zorgt voor een maximale afstemming tussen de behoefte van de werknemer en de hem aangeboden voeding.

ISS Facility Services introduceert Eat Lean-foodconcept

Bij PwC, een internationale accountants- en adviesorganisatie, staat Activity Based Working centraal. In deze vorm van ‘het nieuwe werken’ gaat het om het bieden van een innovatieve en inspirerende werkomgeving en het stimuleren van een betere samenwerking. Op het kantoor van PwC in Amsterdam werken ongeveer 3200 medewerkers, maar aangezien veel werkzaamheden bij klanten plaatsvinden, zijn er gemiddeld zo’n 1500 PwC’ers per dag aanwezig. Om deze van ‘brandstof’ te voorzien, exploiteert ISS verschillende bedrijfsrestaurants en verzorgt het de banqueting in het vergadercentrum.
Afgelopen februari introduceerde ISS samen met PwC op het Amsterdamse kantoor het ‘Eat Lean’-foodconcept dat inspeelt op de specifieke, individuele wensen van de werknemers.

Eat Lean past bij de duurzaamheid- en gezondhedsambities van PwC

ISS Facillity Services

Klaartje Vanwesenbeeck (ISS) en Marjolein Kurstjens (PwC).Foto: Diederik van der Laan

‘Eat Lean sluit niet alleen aan op de wensen van onze mensen, maar past ook perfect bij de duurzaamheid- en gezondheidsambities van PwC’, verklaart Marjolein Kurstjens, binnen PwC verantwoordelijk voor het contract met ISS. ‘Elk jaar gaan we samen met ISS op een inspiratietour en bezoeken we bijzondere concepten in het binnen- en buitenland, die overigens niet per se foodgerelateerd hoeven te zijn’, vertelt ze. ‘In Londen kwamen we bij een klant van ISS dit concept tegen en we vonden het perfect passen binnen onze ambities en een mooie toevoeging op de eetconcepten binnen PwC.’
‘Eigenlijk is dit maar een voorproefje van wat er komen gaat’, vertelt Klaartje Vanwesenbeeck, de accountmanager van ISS voor PwC. ‘Later dit jaar gaan we de ruimte van Eat Lean helemaal renoveren. Nu hebben we gekozen voor een tijdelijke opstelling in de oude ruimte van de broodjesbar op de begane grond, maar wel met alle onderdelen van het foodconcept.’

Samenwerking met start-ups

 ISS Facility services, Eat LeanBinnen Eat Lean wordt veel samengewerkt met soms startende, maar altijd bijzondere foodbedrijven. Daarvan zijn sommige klant bij PwC en worden andere vanuit ideële gronden door PwC ondersteund. ‘Zo betrekken we onze biologische koffie direct van de boeren in Tanzania en Guatemala’, vertelt Kurstjens. ‘Daarbij gebruiken we een kleine koffiebrander uit Amsterdam voor het branden en verpakken van die bonen. Onze verse kruiden voor de thee komen van Plukkruidje, een klein, specialistisch foodbedrijf uit het Westland, en de dagverse sappen komen van Brandstof.’ Behalve voor eten is er bij Eat Lean ook aandacht voor de omgeving. ‘Op elke tafel staat een zelfvoorzienende groene plant van GrownDownTown, een start-up die 100 meter verderop in B-Amsterdam zit’, licht Vanwesenbeeck toe.

Activiteit bepaalt de voeding

Belangrijk aspect van het Eat Lean-foodconcept is de bewustwording van de relatie tussen het eten en de geplande activiteiten. Op het schap wordt dit aangegeven met kaartjes van Boost, Balance, Energise of Refuel. Bovendien staat ook het aantal calorieën, overigens nooit meer dan 500, de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vezels, vetten, suikers en zout aangegeven. ‘Door medewerkers goed te informeren, kunnen ze een bewustere keuze voor het eetmoment maken’, vertelt Vanwesenbeeck. ‘Het assortiment is samengesteld met een voedingsdeskundige. We bieden verse, voedzame maar natuurlijk ook lekkere voeding aan, van een vitaminerijke salade tot een energiegevende snack. Het gaat bij ons over gezonder, duurzamer, in het seizoen, verantwoord en dichterbij. Daarbij spelen groenten, vis en kip een hoofdrol en worden slechte vetten, toegevoegde suikers en zout in de bereiding zoveel mogelijk vermeden. Voor smaak gebruiken we smaakmakers als kaas en kruiden. Binnen ons assortiment hebben we extra aandacht voor vegetarisch en halal, omdat een steeds groter deel van onze mensen om zulke maaltijden vraagt.’

Overal staan koelkasten en magnetrons

ISS Facility Services, Eat lean

Liquid lunch als volledige maaltijd.

‘Het leven van een PwC’er kan hectisch zijn. Zo moet er wel eens een avond door gewerkt worden. Voor die situaties is een aantal speciale producten ontwikkeld’, vertelt Kurstjens. ‘Zo hebben we een ‘meal-in-a-glass’, een compleet ontbijt of volledige lunch in een beker, zoals de ‘banana peanutbuttershake’, die je even bij de kassa laat mixen tot een drink. Zo drink je onderweg veilig een gezonde, energierijke maaltijd van slechts 460 kilocalorieën.’ Voor het overwerk is er een ruime keus uit de verse maaltijden van ‘Uit de keuken van Maass’. Op elke afdeling staan koelkasten en op een aantal plekken magnetrons, dus kan er heel snel en simpel een smakelijke, warme maaltijd bereid worden. ‘We zorgen ervoor dat onze maaltijden prijstechnisch altijd aantrekkelijk zijn. Je betaalt bij ons minder dan voor dezelfde maaltijden van Marq of Stach waar Maass ook aan levert’, vertelt Vanwesenbeeck. ‘Veel consultants nemen zelfs aan het einde van de dag een maaltijd mee voor thuis.’

Gezonde snacks en dranken

Bij Eat Lean wordt niet alleen naar de maaltijden gekeken, maar ook naar de tussendoortjes en de dranken. Zo is er een ruim aanbod van caloriearm water gearomatiseerd met kruiden, fruit of groenten en dagverse sappen. ‘De koffie wordt door onze eigen barista’s gemaakt en is biologisch, bij de thee heb je de keuze uit verschillende losse theevarianten of kruidenthee in de vorm van verschillende verse kruidenmelanges’, vertelt Vanwesenbeeck. ‘Eén van de zaken die we in het begin nog misten, was iets lekkers bij de koffie. Maar dan wel zonder geraffineerde suikers. Dat hebben we samen met Farmbrothers gevonden in de vorm van tussendoortjes bestaande uit gezonde granen met natuurlijke suikervervangers als dadels en ahornsiroop.’

Aanpassen voor de keuken

Ook de keuken heeft een verandering doorgemaakt met de invoering van het nieuwe concept, vertelt Vanwesenbeeck. ‘De koks hebben wel even moeten wennen. Nu maken ze alle soepen van scratch. Daar komen geen blokjes, pakjes of halffabricaten meer aan te pas. Ook zijn de salades complexer geworden. De gemiddelde salade is van zeven ingrediënten naar wel vijftien stuks gegaan. Maar de koks hebben er veel plezier in en kunnen hun vakkennis steeds beter gebruiken.’
De eerste effecten zijn zonder meer positief te noemen, vertelt Kurstjens. ‘We hebben heel veel enthousiaste reacties ontvangen. Veel van onze jongere medewerkers zijn er al helemaal aan gewend om dit te eten in hun vrije tijd. Maar er zijn ook wat oudere medewerkers die er duidelijk meer moeite mee hebben. Zij missen het brood en kiezen bij Eat Lean vaak voor een wrap. Dat lijkt het meest op brood, maar is veel gezonder. Deze groep kan natuurlijk nog steeds voor brood terecht bij het bedrijfsrestaurant in het andere pand en bij onze mobiele broodjesbar’, vertelt Kurstjens.
Over het aantal bezoekers is ze erg te spreken. ‘De hoeveelheid bezoekers per dag is verdubbeld en dat zijn vooral nieuwe gasten. Medewerkers dus die voorheen niet kwamen lunchen.’

Guilty pleasure-woensdag

‘Met de start-up ‘Wastewatchers’ onderzoeken we regelmatig onze afvalstromen. Dat levert veel interessante data op, niet alleen voor wat betreft de afvalbeperking, maar ook voor andere gebieden. Zo kwamen we erachter dat onze snackdag niet de vrijdag is, maar de woensdag. Binnenkort gaat het bedrijf ook de afvalstromen van Eat Lean onderzoeken en hopen we interessante data te kunnen toevoegen.’

Aansluiting bij Week van de balans

‘Eat Lean gaat dit voorjaar zijn definitieve vorm krijgen. Nu hebben we snel de broodjesbar op de begane grond verbouwd om het concept te kunnen testen’, vertelt Kurstjens. Ook high-tech zijn er ontwikkelingen. ‘ISS heeft een app ontwikkeld voor de smartphone die niet alleen een betalingsfunctie heeft, maar ook een slimme bestelfunctie. Bij bestelling van een espresso of een tussendoortje pikken beacons in het pand de positie van de gast op en geven die door aan de barista in de koffiebar, zodat de koffie warm klaarstaat zodra de gast verschijnt.’ Op dit moment bekijken PwC en ISS ook de mogelijkheid voor een koppeling tussen de populaire gezondheidapps en de voedingsinformatie van Eat Lean. Zero Waste is een van de andere doelstellingen van PwC. In 2020 moet dit gerealiseerd zijn en in 2030 wil PwC compleet CO₂-neutraal werken. ‘Je ziet hier misschien wel plastic verpakkingen, maar dat is allemaal afbreekbaar en binnenkort zetten we daar met onze eigen composteermachine ook weer een belangrijke eerste stap’, zo besluit Vanwesenbeeck. 

Reageer op dit artikel