artikel

Foodstep introduceert monitor voor gezonder bedrijfsrestaurant

Catering 868

Een gezond en duurzaam aanbod van voeding in de bedrijfskantine is bijna een ‘must’. Het blijkt ook uit de Catering Top 25 elders in dit nummer. Om cateraars te ondersteunen bij deze transitie in de foodservicemarkt heeft Foodstep de monitor Gezonder eten & drinken ontwikkeld.

Foodstep introduceert monitor voor gezonder bedrijfsrestaurant

In het bedrijfsleven en op overheidsniveau worden er steeds meer initiatieven georganiseerd om gezonde en duurzame voeding te stimuleren. Marktonderzoeksbureau Foodstep ziet veel gebeuren op het gebied van gezonde en duurzame voeding in de markt. Het Nationaal Catering Onderzoek van Foodstep toonde aan dat we ons langzaamaan bewuster worden van hetgeen we consumeren. De overheid heeft tijdens de Nationale Voedseltop de ambitie uitgesproken om binnen vijf tot tien jaar wereldwijd koploper te zijn op het gebied van gezonde en duurzame voeding. De cateraar wordt partner in welzijn. De markt vraagt van cateraars te anticiperen op deze tendens. Voorlopers hierin zien gezonde voeding in hun bedrijfsrestaurant niet langer als een kostenpost, maar als een investering in de eigen medewerkers. Een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt in minder ziekteverzuim, meer betrokkenheid, meer creativiteit en een hogere arbeidsproductiviteit.

Cateraar als ideale samenwerkingspartner

De cateraar moet optreden als ideale samenwerkingspartner door kwalitatief goede en gezonde voeding aan te bieden in het bedrijfsrestaurant. Maar hoe weet een cateraar precies hoe gezond het aanbod is? Wie weet bijvoorbeeld hoeveel suiker en zout er in het eigen bedrijfsrestaurant worden verbruikt? Om cateraars verder op weg te helpen, ontwikkelde Foodstep de monitor Gezonder eten & drinken. Dit is een interactieve tool die aan de hand van objectieve parameters de gezondheid en duurzaamheid van het bedrijfsrestaurant meet. Zo wordt de gezondheid gemeten aan de hand van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, en de duurzaamheid aan de hand van de keurmerken die voldoen aan de criteria voor duurzame catering zoals opgesteld door PIANO. Dit is het expertisecentrum aanbestedingen vanuit het Ministerie van Economische Zaken.
De monitor meet op basis van volumes en/- of inkoopwaarde en rapporteert op organisatie-, locatie-, productgroep- en productniveau. Net als de monitor op nutriënten, zoals zout, suiker en verzadigde vetten. Een eerste meting geeft de cateraar de mogelijkheid om de status quo te bepalen en doelstellingen op te stellen ter verbetering hiervan. Door vervolgens periodiek te blijven meten, kan een cateraar zijn vooruitgang monitoren, om zo naar zijn doelstellingen toe te werken. De kosten van de monitor zijn variabel en afhankelijk van het aantal scans dat wordt afgenomen. 

Leestip: ISS Facility Services introduceert Eat Lean-foodconcept

 

 

Reageer op dit artikel