artikel

Nieuwe generatie vaatwassers stimuleren duurzaamheid

Catering 1452

Een slim oog dat vuil registreert en het programma automatisch aanpast, een condenskap met warmteterugwinning of een speciaal zeefsysteem voor resten: de nieuwste generatie professionele vaatwassers heeft het allemaal. Met deze innovaties stimuleren de fabrikanten maatschappelijk verantwoord ondernemen tot in de afwaskeuken.

Nieuwe generatie vaatwassers stimuleren duurzaamheid
De M-iQ van Meiko.

Iedere cateraar kent een drietal uitdagingen op het gebied van vaatwassen, blijkt uit onze rondvraag bij fabrikanten van professionele vaatwasapparatuur. Er zijn er twee overduidelijk: aangekoekt vuil en efficiency. ‘Cateraars hebben nog weleens de neiging tot ‘bufferen’, oftewel de binnengekomen vaat eerst verzamelen en dan pas verwerken’, legt Ed van Baggem van Rhima uit. ‘Dat betekent dat etensresten indrogen en dat maakt het vaatwasproces niet gemakkelijker.’ Daarnaast is het meestal zo dat de vaatwassers van cateraars niet de hele dag aanstaan. ‘Dus de grootste uitdaging voor elke cateraar is dat hij in een zo kort mogelijke tijd een zo groot mogelijke hoeveelheid vaat kan verwerken’, zegt Eric Harsta van Hakvoort Professional. De laatste uitdaging betreft de gezondheid en werkomgeving van de medewerker die het apparaat bedient.

Aandacht voor duurzaamheid

vaatwassers

De Aupa doorschuif-vaatwasmachine van Hobart.

Naast oplossingen voor deze uitdagingen is er bij fabrikanten steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Feit is dat voor het verwerken van de vaat middels een machine elektriciteit, water en chemie nodig zijn. Alle fabrikanten zetten zich met innovaties en aanpassingen in voor het verminderen van de aanslag op het milieu. Zo heeft Hobart zijn doorschuifvaatwasmachines zover doorontwikkeld in de afgelopen tien jaar dat het waterverbruik is teruggelopen van gemiddeld 3,2 liter water per wasbeurt naar 1,4 liter. Hobart adviseert cateraars te kiezen voor een doorschuifvaatwasser of een transportvaatwasmachine. Met deze apparaten verloopt het afwasproces snel, soepel en automatisch waar nodig.

Automatisch vuilverwijderingssysteem

De bestseller van Hobart is de Aupa-doorschuifvaatwasmachine. Naast een extra zwaar wassysteem beschikt deze ook over een automatisch vuilverwijderingssysteem. De medewerker hoeft de vaat niet meer voor te spoelen, wat een besparing van water en energie oplevert. Deze besparing kan volgens marketingcoördinator Bart Blaauwendraat oplopen tot €4500 per jaar. Het vuil wordt continu uit de machine gepompt via een gepatenteerd zeefsysteem. De Aupa is een zuinige machine, omdat hij naspoelt met stoom en daardoor 1,4 liter water per wasbeurt verbruikt. De rondom gesloten kap houdt de meeste stoom in de machine. Dat betekent dat de warmte wordt behouden en ook dat is weer energiebesparend. Bovendien is een extra afzuigkap hierbij niet noodzakelijk.

Besparen op energiekosten

vaatwassers

Zanussi

Ook Hakvoort Professional heeft Zanussi-doorschuifmachines in het assortiment die warmteterugwinning gebruiken. Dankzij de Energy Saving Device (ESD) kunnen cateraars aanzienlijk besparen op de energiekosten. ‘De stoom die deze vaatwassers produceren, wordt direct gebruikt voor het verwarmen van het aanvoerwater. Doordat de warme stoom wordt hergebruikt en niet in de ruimte komt, ontstaat ook een prettiger werkklimaat in de afwaskeuken’, meldt Eric Harsta van Hakvoort Professional. ‘Per wasbeurt verbruikt deze machine slechts 2 liter water en daardoor komt hij in aanmerking voor de EIA.’

Energie-investeringsaftrek

De EIA is de regeling Energie-investeringsaftrek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waarmee fiscaal voordeel kan worden behaald en kan worden geïnvesteerd in energiezuinige technieken en duurzame energie. Zanussi Professional presenteerde half mei een nieuwe, innovatieve korventransport-machine, de ZMR15LELE. ‘Dit is echt het nieuwste van het nieuwste’, zegt Harsta enthousiast. ‘Deze machine heeft slechts één glas water (0,4 liter) per wasbeurt nodig en heeft als enige korventransportmachine op de markt een CO2-warmtepomp. Hierdoor zijn de verbruikskosten van deze machine uitzonderlijk laag. Met de aanschaf van de juiste vaatwasser kan worden bespaard op personeelskosten, energie en water’, aldus Harsta.

Flexibele programma’s

Miele Professional heeft een aantal nieuwe modellen afwasautomaten met tankspoelsysteem toegevoegd aan het assortiment. De vaatwassers beschikken over programma’s die zijn afgestemd op specifieke soorten glas- of vaatwerk. Delicate wijnglazen, dienbladen, gemengd serviesgoed of pannen: allemaal vaatwerk waaraan specifieke reinigingseisen worden gesteld. Dankzij de variabele reinigingsdruk en de flexibele programmatijden en -temperaturen wordt alles even schoon. Met korte programma’s van 60 seconden kunnen de glazenspoelmachines grote hoeveelheden aan: 1280 glazen per uur. Door gebruik te maken van ‘reverse osmose’ is de waterkwaliteit dusdanig goed dat de glazen niet meer hoeven te worden gepoleerd. De hoeveelheid water in de naspoelfase en de doseerconcentratie is eveneens geoptimaliseerd. Miele heeft deze zuinige machines in vrijstaande modellen, maar ook als inbouw-apparatuur. De PG 8169 is bijvoorbeeld meer dan 65 centimeter diep, waardoor hij geschikt is voor grote onderdelen als dienbladen, rekken en korven.

Hygiëne

vaatwassers

De Smeg-SWT 260

Een andere belangrijke eis voor vaatwassers is de hygiëne. Bij Smeg hebben ze de Smeg SWT 260 ontwikkeld: een professionele afwasautomaat die niet alleen spoelt en naspoelt, maar het hele proces aanpakt. Eerst voorspoelen, dan afwassen, naspoelen en drogen. ‘Doordat deze machine voor elke charge vers water neemt, is hij enorm hygiënisch’, zegt Remko Verspui van Smeg. ‘Hij staat bovendien niet de hele dag stand-by, zoals een tanksysteem normaal gesproken doet, waardoor het apparaat ook nog eens energiebewust is.’ Verspui benadrukt dat de machine minder geschikt is voor de grote en middelgrote bedrijven, omdat de procestijd per charge wat meer tijd vraagt. Als sneller alternatief voor de SWT heeft Smeg speciaal voor cateraars een tankvoorlader, de UD 526, waar een krat van 60 bij 40 cm in past. Deze machine is in anderhalve minuut klaar.

Kalk is grootste bedreiging

Vaatwassers

Drie vaatwasmachines van Eissens FSE.

De grootste bedreiging voor vaatwasmachines is kalk, zeggen leveranciers. ‘Kalk verkort de levensduur van de vaatwassers drastisch’, aldus Maurits Eissens van Eissens FSE. ‘Het hoopt zich op in de leidingen en wasarmen en trekt vuil aan. Door de verstopte gaatjes vermindert bovendien de waterdruk en wordt de vaat uiteindelijk minder schoon.’ Wat ook vaak wordt vergeten, is hoe belangrijk de hoeveelheid vaatwasmiddel is die wordt gebruikt. ‘Door het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel is het resultaat minder schoon’, legt Eissens uit. ‘De samenstelling is enorm belangrijk. Wij adviseren daarom een wasmiddeldoseerpomp te gebruiken. Deze pomp is een additionele optie op onze vaatwassers, die automatisch een impuls wasmiddel per wasbeurt toevoegt. Door de juiste combinatie van temperatuur en hoeveelheid wasmiddel wordt de vaat hygiënisch schoon.’ Wat dan de juiste temperaturen zijn? ‘Voor het wasprogramma adviseer ik 55 graden Celsius en voor het naspoelen is 82 graden het devies.’

Vaatwasmiddel onontbeerlijk

vaatwassers

Rhima Triplesolid

Vaatwasmiddelen zijn net als een goede waterkwaliteit, de juiste temperatuur en een passende machine noodzakelijk om tot een schoon resultaat te komen, volgens Ed van Baggem van Rhima. ‘Vaatwasmiddel is nu eenmaal chemisch en daardoor slecht voor het milieu. Wij zetten ons ervoor in om die aanslag op het milieu tot een minimum te beperken. Ons Solid-wasmiddel kent een hoog concentraat, wat betekent dat er zo min mogelijk water aan toe is gevoegd. Daardoor is het gemakkelijker in gebruik en beter op te slaan, want de verpakking is kleiner.’

Veiligheid van de gebruiker

Daarnaast denkt Rhima bij de ontwikkeling van deze producten aan de veiligheid van de gebruiker. ‘Het is chemisch spul en daarmee wil je niet in aanraking komen. Meestal is vaatwasmiddel verpakt in jerry-cans, maar wij hebben gekozen voor een bag-in-box-systeem. Door middel van een doseersysteem in de vaatwasmachine wordt het middel rechtstreeks uit de verpakking in de machine gespoten en komt de medewerker er niet meer mee in aanraking. Er is geen open verbinding meer en de kans op omvallen of omstoten is flink gereduceerd, wat de veiligheid ten goede komt.’ Ook is het bag-in-box-systeem vriendelijker voor het milieu: ‘Er blijft geen residu achter in de zak, waardoor deze gewoon bij het restafval kan worden gedeponeerd. De doos kan bij het oud papier, waardoor deze gerecycled kan worden.’

Milieukeurmerk

De innovaties hebben ervoor gezorgd dat het middel het Nordic Ecolabel mag dragen: het milieukeurmerk van de Scandinavische landen. Producten met dit logo zijn de minst milieubelastende in hun soort. Het Triple Solid-wasmiddel, een driecomponentensysteem, is onlangs geoptimaliseerd voor gebruik in de grote vaatwasmachines. Rhima werkt daarnaast aan een toepassing in de professionele machines waarmee zij in staat zijn contact te leggen met het apparaat. ‘Dat scheelt met name tijd bij storingen, maar we kunnen bijvoorbeeld ook uitlezen wanneer het wasmiddel opraakt en het tijd is voor een nieuwe bestelling. Sterker nog, dankzij de nieuwe technologie is het mogelijk om de houdbaarheid van het wasmiddel te lezen, waarmee wij de werking in de gaten kunnen houden en klanten daarover kunnen adviseren.’

Slimme technologie

vaatwassers

Meiko-M-iQ1

Leverancier Meiko maakt ook gebruik van slimme technologie in de vorm van hun Green Eye-effect. ‘De Green Eye-toepassing in onze vaatwassers is onze laatste innovatie’, vertelt Bart Jasperse, managing director bij Meiko. ‘Deze toepassing ‘voelt’ hoeveel vaat er in de machine staat. Stel dat er slechts één laag vaat in staat, terwijl er drie lagen in kunnen. Dan kan de vaatwasser de twee waslagen die niet worden gebruikt, uitschakelen. Dit betekent een enorme besparing op chemie en water.’ Ook de M-iQ-vaatwassers, speciaal ontwikkeld voor de catering, zijn voorzien van het Green Eye-effect. ‘Deze nieuwe vaatwassers hebben een speciaal formaat, waardoor de bekende cateringkorven er gemakkelijk in kunnen.’

Afvalresten

Een ander aspect waarmee Meiko zich bezighoudt, is waste management. ‘Bij vuile vaat heb je te maken met etensresten die gewoonlijk in de vuilnisbak belanden. Maar hoe worden die afgevoerd? Meestal gaan de resten in een vuilniszak, die wordt dichtgeknoopt als ’ie vol is en wordt vervolgens door de keuken naar de container buiten gedragen. Dat draagt niet bij aan de hygiëne in de keuken, dus daar hebben we wat op bedacht.’ Jasperse doelt op de WasteStar CC, een apparaat ter grootte van een standaard vaatwasser voor thuis, die etensresten vermaalt en via een buizensysteem vervoert naar een silo. Deze silo wordt eens in de zoveel tijd geleegd door een bio-verwerkingsbedrijf. Voor het residu dat ze ophalen, betaalt het verwerkingsbedrijf een klein bedrag als statiegeld. ‘In het kader van duurzaamheid en verantwoord ondernemen gaat waste management steeds belangrijker worden’, aldus Jasperse. 

 

Reageer op dit artikel