blog

Normoal

Catering

Ineens zit je aan een grote, ronde tafel, tweede verdieping van een TNO-vestiging in Eindhoven, te praten over het onderwerp duurzame inzetbaarheid om medewerkers langer, gezond en productief door te laten werken.

Normoal

Goed plan natuurlijk, maar hoe doe je dat? Belangrijk is dat mensen dezelfde taal spreken. Uit ervaring blijkt dat dit niet zo moeilijk hoeft te zijn. Ik maakte het pas nog mee dat er al weken gesprekken waren tussen medewerkers en directie van een instelling betreffende een reorganisatie. Het ging moeizaam en de chefs, die daar al vele jaren werkzaam waren, konden zich niet vereenzelvigen met de plannen. Later ontmoeten twee koks elkaar, twee gelijkgestemden, één van de organisatie en één van ons. Zegt de één tegen de ander: ‘Die reorganisatie is niet meer dan een Suske & Wiske in een andere omslag.’ Hij legt vervolgens in ‘keukentaal’ uit hoe hij ertegen aankijkt. Een paar uur later lijkt iedereen het met elkaar eens te zijn.

Ruim een jaar geleden zijn we met Care Culinair gestart met een seminar. Een van de gastsprekers is een gewaardeerde hoogleraar aan de Radboud Universiteit geweest. Zij is woonachtig in een dorp bij Oss en… dat praat dan ineens een stuk makkelijker. Ik, als geboren en getogen Ossenaar, ging in het gesprek samen met haar al snel over in het plat Brabants.  Twee mensen pratend in dezelfde taal. Wat de uitkomst is geworden? Een niet wetenschappelijke conclusie, maar wel voor iedereen helder. Duurzaamheid… ‘gewon normoal doen’.

Marc Duijzer, Care Culinair
Careculinair.nl.

Reageer op dit artikel