blog

Pot nat

Catering

De opdrachtgever heeft uitgevonden dat je beter je dienstverlening op het gebied van catering, schoonmaak, conciërge, parkeren en receptiediensten kunt bundelen. Dat lijkt leuk, maar het werd ons al snel duidelijk dat het om vier zaken gaat: prijs, prijs, prijs en prijs.

Pot nat

Als cateraar wordt je platgebeld door facilitaire dienstverleners om samen te werken. Je doet je uiterste best een weloverwogen voorstel in te leveren en je mag een tweede voorstel maken, maar dan moet er wel 30 procent af. Ook vier anderen mogen opnieuw hun huiswerk doen. We hadden nog wel zo met onze schoonmaker nagedacht over de meest fantastische plek om een grote boodschap te doen. Met verwarmde toiletbril en een leuke film en zo.

In het 476 pagina’s tellende aanbestedingsdocument werd dat allemaal niet gevraagd. Daar stond alleen dat je 54 seconden kreeg om de toilet schoon te maken indien deze vuil is. We scoorden slecht, we hadden niet de vraag binnen de lijntjes beantwoord. Ze hadden er wel om gelachen.

Aanbieden in multi services biedt volop kansen vermits het onderscheidend vermogen niet aangetast wordt. Laten we in cateringland nog een beetje onderscheidend vermogen hebben, in de overige diensten is dit nagenoeg verloren gegaan. Bij deze roep ik alle facilitaire dienstverleners en intermediairs op om massaal via allerlei media kenbaar te maken welke toegevoegde waarden diensten kunnen hebben. Ik vrees dat we anders bij de inhuur van een conciërge twee kratten Heineken moeten gaan leveren.

Reageer op dit artikel