blog

Voed medewerkers net als je kinderen

Catering 367

Na de geboorte van hun kinderen schreven Wilfred en Lili Genee het boek ‘Vullen of voeden’, een wegwijzer door de wereld van voeding, voor en door ouders, opvoeders, docenten, wetenschappers, artsen, diëtisten en hulpverleners. ‘Want’, zo schrijven ze, ‘door de geboorte van onze kinderen realiseerden wij ons wat het betekent om verantwoordelijk te zijn voor wat we ze te eten geven.’

Voed medewerkers net als je kinderen

Gezonde voeding draagt immers in grote mate bij aan de gezondheid en het geluksgevoel. Deze zorgplicht van een ouder hebben facilitair managers, mijns inziens, voor hun collega’s. In zekere zin zijn zij verantwoordelijk voor wat hun collega’s dagelijks tijdens de lunch naar binnen schuiven. Facilitair managers beïnvloeden het functioneren van hun collega’s positief door de juiste keuzes te maken op het gebied van eten en drinken dat wordt aangeboden in het bedrijfsrestaurant. Veel onderzoeken wijzen uit dat niets het risico op ziekten zo sterk vermindert als gezonde en gevarieerde voeding. Als jij je daar bewust van bent, dan kun je toch onmogelijk kiezen voor producten die vol zitten met suikers, zout, E-factoren en voedingswaarden van noppes?

Ik bezoek wekelijks bedrijfsrestaurants, met name van grote kantoren, en vraag mij helaas ook bijna wekelijks af of de facility-manager van het desbetreffende bedrijf zich wel bewust is van de verantwoordelijke taak die hij heeft. Als dat zo is, dan blijkt dat in ieder geval niet uit het assortiment in het bedrijfsrestaurant. Daar zie ik veelal meer een ‘vullend’ dan een ‘voedend’ aanbod, dat voor een groot gedeelte bestaat uit suikerhoudende producten, gefrituurde snacks, een breed scala aan frisdranken en poeder met heel veel zout dat, gemixt met warm water, soep wordt genoemd. ‘Dat is waar mijn collega’s om vragen, dit is wat ze willen’, hoor ik de facilitair manager dan zeggen. Tja, als je kinderen zou volstoppen met producten waar ze om vragen, dan eten ze ook niet veel anders dan patat, pizza, snoep en cola, maar dat laat je ze toch ook niet dagelijks eten en drinken?

Facilitair manager van Nederland: omarm jouw verantwoordelijkheid! Kijk eens kritisch rond in jouw
bedrijfsrestaurant en vraag je eens af: ‘Wat serveer ik mijn collega’s?’ Ik roep je op: zorg voor je collega’s zoals een ouder voor zijn kinderen zorgt. Voed jouw collega’s zoals een ouder zijn kinderen voedt. Je bent je collega’s dat gewoonweg verplicht! En, mooi meegenomen, je krijgt er gezondere, fittere en gelukkigere collega’s voor terug

Reageer op dit artikel