blog

SpongeBob

Catering 921

Dit wordt geen column over een tekenfilmheld. Maar wel een over wat wij als contractcateraar kunnen absorberen. In eerste instantie lijkt de markt nauwelijks te realiseren dat tendertrajecten het onderscheidend vermogen ondermijnen. We dreigen af te glijden naar het niveau van ‘wie kan als cateraar het goedkoopste de reorganisatieproblemen van de opdrachtgever oplossen.’ Maar het kan ook anders, toch?

SpongeBob

Een inspiratiesessie naar Silicon Valley leerde maar weer eens dat het ook kan gaan over wat goede, gevarieerde voeding en hospitality toevoegt aan werken en het welzijn van medewerkers. Daar worden afspraken gemaakt met diezelfde medewerkers, waarbij ieder uur voor het assembleren van de betere voeding gezien wordt als tijdverlies. Ofwel: in die tijd kun je beter doorwerken, onder het motto ‘wij als bedrijf maken de beste keuzes voor je’. Het is eigenlijk een simpele rekensom. Als je voor eten zoeken een uurtje uittrekt, dan verdien je al snel 80 dollar per uur als je dit goed organiseert en de medewerker in 20 minuten kan eten. Dan kun je eigenlijk het eten gewoon gratis weggeven.

Een heel interessant model. En het geeft ons als goede energie gevende hospitalityleverancier eindelijk eens een beetje ruimte. Helaas zitten we nu nog steeds (grrr) in de fase dat het steeds goedkoper moet. Toppunt van dit beleid is dat we nu klaar zijn met de exploitatiemodellen en dat het nu gaat om welke contractcateraar het meeste personeel kan absorberen. Ofwel, na een reorganisatie willen ze maar 60 procent van de hospitalitymedewerkers terugzien. Of maar 30 procent met een achterstand op de arbeidsmarkt. Zonder compassie of medeleven voor Jeanne, die 26 jaar bij het bedrijf of de instelling heeft gewerkt. Is er wel eens onderzoek gedaan naar wat er na de tender gebeurt met Jeanne?

Ik ben van mening dat we met zijn allen de medewerker voorop moeten stellen, en als we niet voor hem of haar kunnen zorgen dan moet er een nette oplossing komen. Dat is net zo goed de verantwoordelijkheid van het bedrijf of de instelling als van de contractcateraar.

Oh ja, en dan nog de overheid. Het voorbeeldgedrag in deze is nu dramatisch. Ik hoop oprecht dat ook zij verantwoordelijkheid nemen. Ik vraag me dan ook af of het met de populariteit van de tekenfilmserie te maken heeft dat deze manier van handelen zo populair is. Cateraars zijn er in ieder geval niet om dit soort problemen te absorberen. En ik ben al zeker geen SpongeBob.

Reageer op dit artikel