blog

DIY en op = op

Catering 174

DIY, oftewel Do It Yourself. Het betekent zelf doen, iets zelf ter hand nemen in plaats van het aan ‘experts’ over te laten. Het internet staat er vol mee, met DIY-filmpjes en ‘tutorials’ om allerhande zaken zelf te doen, van eenvoudige klusjes tot een huis bouwen.

DIY en op = op

Nu wordt DIY genoemd als een van de belangrijkste trends in catering. Ganzen plukken, bier brouwen, brood bakken en cocktails shaken; gasten moeten eerst zélf aan de slag voordat er gegeten kan worden.

Lotte Wouters van The Food Line Up signaleert nog méér trends waar cateraars in 2017 niet omheen kunnen. Detoxen op de werkvloer bijvoorbeeld. Dat wil zeggen dat de catering in bedrijfsrestaurants wordt aangepast aan de gemoedstoestand en het energielevel van de gasten. Die kunnen bijvoorbeeld bewust veganistisch lunchen, natuurlijke energiedrankjes drinken of zelf eerst in de omgeving kruiden plukken en deze gebruiken voor de salades.

Dat is in lijn met de resultaten uit het Nationaal Catering Onderzoek, waaruit blijkt dat van de bijna 4 miljoen mensen die dagelijks lunchen in een bedrijfsrestaurant, er zo’n 2,5 miljoen open staan voor gezond eten. Het wordt veroorzaakt door de instroom van de Millennials, mensen van zestien tot 31 jaar, op de arbeidsmarkt. Voor hen geen anoniem bulkvoedsel, maar eten en drinken met een identiteit. Tot slot blijkt uit zowel het Nationaal Catering Onderzoek als uit de bevindingen van trendwatchers dat de eetmomenten van de gast veranderen. De klassieke drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. We gaan naar zes of meer eetmomenten per dag. De gast anno 2017 bestelt een steak om elf uur ’s ochtends en een schaaltje havermout voor het slapen gaan.

En last but not least: verspilling kan écht niet meer in 2017. Dat betekent vaker nee durven zeggen tegen gasten: op = op. 

 

Reageer op dit artikel