nieuws

Rechtbank buigt zich opnieuw over ontvoeringszaak

Catering

De rechtbank in Amsterdam buigt zich maandag voor de vierde keer over de ontvoeringszaak van cateraar Claudia Melchers. Het gaat om een zogeheten pro-formabehandeling, omdat het onderzoek in de zaak nog niet is afgesloten.

Vier verdachten moeten voorkomen. Het gaat om de 37-jarige Quentin W., de 47-jarige Lorenzo M., de 44-jarige Patricio W. en de 39-jarige Louellar R.. Zij zitten allen nog vast. Het is nog wachten op de uitlevering van een vijfde verdachte in de zaak, Izaan M.. M., die geldt als een van de hoofdverdachten in de zaak, zit momenteel vast in een gevangenis in Brazilië.

Justitie zal maandag vragen om aanhouding van de zaak in afwachting van het horen van Izaan M. als getuige. De advocaten van de verdachten hebben daartoe een rechtshulpverzoek ingediend bij Brazilië. Zodra M. is gehoord, kan de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen. Over drie maanden is de volgende verplichte zittingsdag.

Het Openbaar Ministerie heeft een verzoek van de raadsman van M. afgewezen om het verzoek om uitlevering in te trekken. Advocaat Jeroen Soeteman vroeg daar afgelopen week om, omdat het onduidelijk is op welke termijn de Hoge Raad uitspraak doet over het uitleveringsverzoek. De zaak wordt bemoeilijkt omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met Brazilië heeft. M. zit inmiddels tien maanden vast in een gevangenis in Sao Paolo.

Eigenaar Claudia Melchers van het Amsterdamse cateringbedrijf CMC werd op 12 september vorig jaar ontvoerd vanuit haar huis in Amsterdam Oud-Zuid. Haar kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hun in plaats daarvan 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald.

Na haar vrijlating heeft Melchers nog via e-mail contact gehad met Izaan M. De politie keek mee met het afgeschermde e-mailcontact en kon de man later in Brazilië laten arresteren.

Reageer op dit artikel