nieuws

Omzet onderwijscatering verdubbeld

Catering

De scholenmarkt is booming voor cateraars. In tien jaar tijd verdubbelde de omzet in dit segment. Ook is er een groot aantal onderwijsinstellingen dat de catering nog niet heeft uitbesteed aan een cateraar.

80 procent van de onderwijsinstellingen (voortgezet onderwijs t/m WO) heeft een kantine/restaurant, terwijl maar 37 procent daarvan is uitbesteed aan een (Veneca)cateraar. Dat blijkt uit cijfers bureau Foodstep (Foodservice Essentials 2006). Volop kansen dus voor cateraars. Die zetten niet voor niets in op de scholenmarkt.

Omzet (bijna) verdubbeld

De afgelopen jaren toont dan ook een sterke stijgende lijn in de uitbestedingsgraad: rond de eeuwwisseling hadden minder dan 20 procent van de scholen hun restaurant/kantine uitbesteed aan een van de Veneca-leden. Dit percentage is dus in acht jaar tijd bijna verdubbeld. Dat geldt ook voor de omzet in de booming onderwijscatering. Van 110 miljoen euro in 1996 naar 200 miljoen euro vorig jaar.

Gemiddeld hoge dagomzet

Restaurants binnen het onderwijs zijn doorgaans bijna 5 uur per dag geopend. Scholen kennen dagelijks gemiddeld ruim 250 bezoekers in het restaurant. Scholen hebben over het algemeen het grootste keukenoppervlak, maar liefst 66m2. Voor de totale markt van bedrijfscatering is dit gemiddeld 45m2. Ook het verkoopoppervlak is bij scholen groter dan gemiddeld in de bedrijfscatering: 62m2 tegenover 51m2. Het zitoppervlak bedraagt op scholen maar liefst bijna 230m2. Gemiddeld in bedrijfscatering is dit ongeveer 50m2 minder.De gemiddelde dagomzet per school ligt met 900 tot 1000 euro ver boven de andere branches.

Groter aantal eetmomenten

De gemiddelde besteding ligt ’s middags wat hoger dan in andere branches. Het feit dat scholieren vaak meerdere keren op een ochtend/middag een aankoop doen in de kantine, kan hiervoor een verklaring zijn. In andere branches is vaak alleen de lunch een aankoopmoment. (bron: Nationale Cateringonderzoek 2006, Foodstep). Alleen al vanwege het grote(re) aantal eetmomenten is de onderwijsmarkt een interessante, niet alleen voor cateraars maar ook voor de foodindustrie.

Reageer op dit artikel