nieuws

Het weer overheerst op Lowlands

Catering

Niet de leuke bands, het spannende theater of hilarisch cabaret was de hoofdact op de laatste dag van het driedaagse festival Lowlands. Het weer eiste op een overheersende manier alle aandacht op: de hele dag regende het hard en onafgebroken. Op vrijdag en zaterdag was het droog en zelfs een beetje zonnig, de laatste dag was alleen nog maar grijs en grauw.

Grote muzikale afsluiter zondag was Muse. De band was niet de vrolijke afsluiter zoals vaak op grote festivals staat, maar de Britten zijn deze zomer een graag geziene gast op diverse grote Europese festivals. ,,We staan hier nu voor de derde maal en iedere keer krijgen we een groter podium”, zei bassist Chris Wolstenhome voor het optreden zondag.

Muse bracht vorige maand een nieuwe cd uit, Black Holes & Revelations. ,,Dit is de eerste keer dat het publiek hier de nieuwe nummers live hoort. De laatste cd is weer heel anders dan de vorige, dus we zullen vast mensen gaan shockeren.” Bij eerdere live-optredens deze zomer, reageerde het publiek heel goed, dus Wolstenhome is niet heel bang voor een slechte reactie op Lowlands. Die angst zou ook niet terecht zijn, want de tent waarin Muse optrad, stond van het begin tot het einde afgeladen vol zondag.

Diezelfde tent puilde een uur daarvoor ook al uit toen de ‘jonge honden’ van Arctic Monkeys optraden. De bezoekers trotseerden buiten de tent zelfs de keiharde regen om de Britten maar te kunnen zien. Niemand kan het koud hebben gehad want er kwam een enorme warmte uit de tent waar de energieke bandleden speelden.

Op vrijdag en zaterdag waren ook al de nodige grote artiesten te bewonderen. Zo trad zaterdagavond Mike Skinner van The Streets op, die de gelegenheid aangreep om zijn excuus te maken voor zijn optreden twee jaar geleden. Hij was toen zo dronken dat hij het publiek doorlopend beledigde. Zaterdagavond stonden ook de oude rockers Iggy & The Stooges in een propvolle tent te spelen.

Ook waren er uiteraard weer artiesten die geen idee hadden waar ze waren. ,,Hallo Amsterdam”, riep de joodse reggae-zanger Matisyahu tot twee keer toe. Naast de muziek is er op Lowlands ook altijd veel theater en cabaret. Het cabaretgezelschap De Lama’s maakte de verwachting waar door, net als vorig jaar, een volle tent te trekken. In 2005 stonden er ongeveer zevenduizend mensen te wachten voor de tent waar nog geen tweeduizend personen in konden.

Nieuw dit jaar was een ‘Plein met eerlijke producten’ van Oxfam Novib. Hier was behalve biologisch eten en drinken ook kleding te koop. Het was voor het eerst dat het goede doel zo uitgebreid op een festival was vertegenwoordigd. ,,Het Lowlands-publiek staat hier erg open voor. Ze kopen vaak thuis al eerlijke producten of zijn er in ieder geval nieuwsgierig naar”, zei Ton Vrijenhoek, projectmanager van Oxfam Novib.

Het doel van ‘het Plein’ was volgens Vrijenhoek alles behalve belerend met een vingertje wijzen. ,,We willen dat mensen beseffen dat ze met een simpele aanpassingen in hun leven, een groot verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld: pak niet de koffie die je normaal hebt, maar de eerlijke variant.” Of de kraampjes er volgend jaar weer staan, is volgens Vrijenhoek niet duidelijk. Dit is zowel voor ons als voor de organisatie van Lowlands een proef. Wij vinden het in ieder geval een groot succes.”

Reageer op dit artikel