nieuws

VVD springt in bres voor koekje bij thee

Catering

Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) gaat kamervragen stellen over de Groene Lijst in de zorg. Aanleiding voor de vragen is het bericht vorige week, dat de bewoners van zorginstelling Aveant moeten gaan betalen voor hun koekje bij de thee.

VVD springt in bres voor koekje bij thee

Voordat Van Miltenburg naar de staatssecretaris gaat, bracht ze vorige week een bezoekje aan het Utrechtse verzorgingstehuis Tamarinde, gewapend met dozen vol koekjes voor bij de thee, om de situatie met de directeur van Aveant te bespreken.

‘Ik kan wel direct aan de staatssecretaris kamervragen stellen, maar dan weet ik al hoe het gaat. Er wordt dan ‘schande, schande’ geroepen en dan wordt er gezegd dat zij niet over het beleid van Aveant gaat’, zegt ze in het Algemeen Dagblad.

Gewoon gratis

Madelon van de Wardt, secretaris van de raad van bestuur van Aveant, benadrukt dat het helemaal niet om de koekjes gaat. ‘Die worden gewoon gratis gegeven. De kosten die worden berekend zijn voor bijvoorbeeld gebak, snacks en alcoholische dranken.’

Die dingen vallen onder de zogenaamde servicekosten. Ook verschillende activiteiten in het verzorgingshuis vallen daar per 1 november.

Lijst

Volgens Aveant is dat beleid landelijk, gebaseerd op De Groene Lijst van het college voor zorgverzekeringen. Die lijst bepaalt wat een instelling wel en niet in rekening kan brengen bij zijn bewoners.

‘Het is raar dat ik in de vijf jaar dat ik kamerlid ben, nog nooit van die lijst heb gehoord’, zegt Van Miltenburg. Zij zou graag zien dat de Tweede Kamer meer invloed op de inhoud van de lijst zou krijgen.

Reageer op dit artikel