nieuws

Facility markt: meer dan 40 miljard euro

Catering

De totale marktomvang van facility management, waaronder contractcatering, heeft in 2007 een record behaald. Het kwam voor het eerst boven de 40 miljard euro uit (40,9 miljard). Daarmee steeg deze markt in twee jaar met 3 miljard euro en is daardoor groter dan ooit.

Facility markt: meer dan 40 miljard euro

Dat blijkt uit onderzoek van Twynstra Gudde. Het organisatieadviesbureau voerde in opdracht van beroepsvereniging Facility Management Nederland dit najaar een grootschalig onderzoek uit naar de omvang en de belangrijkste trends die spelen in de facility management markt in Nederland.

De groei in het uitbesteden van facilitaire diensten zet door. De facilitaire dienstverleners zagen gezamenlijk hun omzet in 2007 stijgen tot 25,6 miljard euro. Het uitbestedingspercentage bedroeg daarmee 63% en is met 1,5 procentpunt gestegen ten opzichte van 2005. De facilitaire aanbieders voorzien in meer dan 390.000 arbeidsplaatsen.

Toename van grote spelers in facilitaire markt

De facilitaire markt is in beweging. De facilitaire aanbieders groeien door het doorzetten van de trend van uitbesteden. De grote, internationale dienstverleners zoals ISS, Sodexo, Securitas, GTI krijgen meer grip op de markt doordat multinationals zoals Akzo, Philips en Hewlett Packard steeds vaker facilitaire diensten op Europees of wereld niveau uitbesteden.

Met het oog op de huidige economische situatie, en een verwachte recessie is het de verwachting dat het uitbesteden van facilitaire diensten een verdere vlucht zal nemen. Uit ervaring blijkt dat uitbesteden van facilitaire diensten in veel gevallen tot kostenverlaging leidt.

De specifieke cijfers over het aandeel contractcatering worden binnenkort bekend gemaakt door Misset Catering

‘Gemeentengeven meer geld uit aan catering’

Reageer op dit artikel