nieuws

Gezondste schoolkantine staat in Assen

Catering

Het Gomarus College uit Assen heeft de Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine 2008-2009 van het Voedingscentrum gewonnen. De school ontvangt 10.000 euro en wil met dat geld onder meer een schoolmoestuin aanleggen.

Gezondste schoolkantine staat in Assen

De tweede prijs (4.000 euro) is gewonnen door Unie Noord Noordrand College uit Rotterdam. De derde prijs (1.000 euro) gaat naar het Fioretti College in Lisse. De scholen hebben het afgelopen jaar samen met de GGD, hard gewerkt aan het gezonder en aantrekkelijker maken van het aanbod in de schoolkantine. Leerlingen hebben meer invloed gekregen op wat er te koop is en zijn daardoor bewuster bezig met gezond eten. Jurylid en Tweede Kamerlid Mirjam Sterk reikte de prijzen 27 januari uit op de NOT-beurs in Utrecht.

De jury noemt de schoolkantine van het Gomarus College bijna ideaal, omdat 80 procent van het aanbod bestaat uit producten uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De leerlingen zijn ook zelf betrokken bij het gezonder maken van het aanbod. Het assortiment wordt aangepast aan hun ideeën. Verder ervaren de leerlingen de kantine als een prettige ruimte om tijd door te brengen. Het is er licht, open en gezellig. De school besteedt aandacht aan gezond eten en bewegen in de lessen.

Breaktime Bomb

Bijzonder is ook dat het Gomarus College met het prijzengeld een schoolmoestuin wil aanleggen. De jury vindt dat een origineel idee en een uitstekende manier om de leerlingen meer kennis over eten bij te brengen. Nummer twee Unie Noord Noordrand College bovenbouw in Rotterdam werd geroemd vanwege onder meer een puntensysteem. Leerlingen kunnen punten verdienen door de aanschaf van gezonde producten en door actief mee te doen in de gymles.

Nummer drie Fioretti College, locatie MVO Lucia in Lisse slaagt er volgens de jury samen met de leerlingen in om van de kantine een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt. De leerlingen kozen samen een nieuwe naam voor de ruimte, namelijk Breaktime Bomb. Ook hebben ze meegedacht over het aanbod in de kantine. De betrokkenheid van de leerlingen is goed: ze bereiden en verkopen de gerechten zelf.

Reageer op dit artikel