nieuws

‘Eetgewoonten moeilijk te veranderen

Catering

Mensen kunnen hun eetgewoonten minder snel veranderen dan verwacht. De invloed van culturele, sociale, economische en omgevingsfactoren speelt hierbij een rol. Dat blijkt uit een proefschrift van Mary Nicolaou waarop zij promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

‘Eetgewoonten moeilijk te veranderen

Voorlichtingscampagnes moeten volgens de onderzoekster dan ook rekening houden met verschillen in eetgewoonten en met de waarde die allochtonen hechten aan hun tradities.

Nicolaou keek naar het gedrag dat overgewicht veroorzaakt en richtte zich in haar onderzoek op Amsterdammers van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst. Meer dan de helft van de volwassen niet-westerse allochtonen in ons land kampt namelijk met overgewicht.

Uit het onderzoek blijkt verder dat mannelijke allochtonen weinig inzicht hebben in hun eigen overgewicht. Nicolaou pleit er dan ook voor bij deze groep het bewustzijn te stimuleren. Bij vrouwen ligt dat anders, zij weten wel dat ze te dik zijn en zien zichzelf het liefst slanker. Bij hen lijkt de invloed van sociale normen in combinatie met traditionele culturele normen op het lichaamsgewicht groot.

Reageer op dit artikel