nieuws

Bedrijfsrestaurant Verburg wordt proeftuin

Catering

Minister Gerda Verburg (Landbouw, CDA) heeft het bedrijfsrestaurant van haar eigen ministerie bestempeld tot proeftuin voor ‘het voedsel van de toekomst’.Ze heeft gisteren haar nota Duurzaam Voedsel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bedrijfsrestaurant Verburg wordt proeftuin

De kantine van het ministerie zal een etalage worden voor anderen die willen overschakelen op duurzame producten. Want het is cruciaal voor een duurzame voedselproductie dat consumenten ook de keuze krijgen om duurzamer te eten, aldus Verburg.

Stimuleren

Vooral in bedrijfsrestaurants, school- en sportkantines en horeca bij evenementen en attractieparken is het aanbod nog te beperkt. Tussen 2009 en 2011 moeten consumenten verleid worden jaarlijks 15 procent meer duurzamere dierlijke producten in de supermarkt en hun bedrijfsrestaurant te kopen.

Gisteren werden in het bedrijfsrestaurant de eerste duurzame producten gepresenteerd. Het broodje gras en de pure insecten vond Verburg zelf ook nog wat te extreem, maar volgens haar zijn het in de toekomst zeer goed bruikbare producten. ‘Ik zie ze liever in bewerkte vorm.’

Om de voedselproductie duurzamer te maken is 20 miljoen euro beschikbaar. Met dat geld wil de minister de Nederlandse consumenten bewegen vaker te kiezen voor duurzame voeding, maar ook het ruimtebeslag, het grondstofgebruik en het verbruik van water en energie door de agrarische sector terugdringen.

Voedselverspilling

Daarnaast wil zij de strijd aanbinden met voedselverspilling. Consumenten gooien jaarlijks voor 1,6 miljard euro aan voedsel weg, en bij productie, verwerking, vervoer en verkoop van voedsel wordt jaarlijks voor zo’n 2 miljard euro verspild. In 2015 wil Verburg de voedselverspilling in de gehele keten met minimaal 20 procent verminderd hebben.

Reageer op dit artikel