Lagere straf voor cateringontvoerders

Lagere straf voor cateringontvoerders

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de twee hoofdverdachten van de ontvoering van cateraar en miljonairsdochter Claudia Melchers beiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank gaf Izaan M. eerder tien jaar cel en zijn neef Lorenzo acht jaar.

Het Openbaar Ministerie had tijdens het hoger beroep respectievelijk tien en negen jaar geëist. Melchers, eigenaresse van cateringbedrijf CMC in Amsterdam, werd op 12 september 2005 ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid.

De kidnappers hielden haar vast in een vakantiehuisje op Landal Stroombroek, een bungalowpark nabij Doetinchem. Drie dagen later kwam ze vrij in de buurt van Arnhem. Losgeld is nooit betaald.

Volgens het hof staat vast dat Izaan ‘een leidende rol’ in de uitvoering van de ontvoering heeft gespeeld. Lorenzo was als de bedenker van de kidnapping ‘de intellectuele dader’. Hij was niet bij het in de praktijk brengen ervan betrokken.

Het hof stelt dat de verdachten inbreuk hebben gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van Melchers. Het vertrouwen van het slachtoffer in de medemens is daardoor geschaad. Izaan en Lorenzo zijn volgens de rechtsinstelling ‘in staat gebleken anderen te degraderen tot een instrument dat op een gewelddadige wijze is ingezet in hun zucht naar geld’.

Het hof neemt het de kidnappers extra kwalijk dat zij Melchers in haar eigen woning en voor de ogen van haar kinderen ontvoerden. Ook liet het rechtsorgaan meewegen dat zij een volkomen onschuldig slachtoffer uitkozen. De miljonairsdochter was bijvoorbeeld niet betrokken bij de georganiseerde misdaad.

Izaan heeft toegegeven de ontvoering te hebben uitgevoerd. Lorenzo ontkent iedere betrokkenheid. Het gerechtshof gelooft daar echter niets van.