nieuws

Ondanks campagne, minder jongeren in contractcatering

Catering

Werken in de contractcatering is onder jongeren niet populair. Vorig jaar steeg het aantal ouderen ten faveure van het jongere deel. En dat ondanks een op de jeugd gerichte campagne. Deze wordt dit jaar wel voortgezet.

Ondanks campagne, minder jongeren in contractcatering

In totaal werden vorig jaar 16.841 werknemers in de contractcatering geteld. Tegen 17.332 in 2008 is dat bijna drie procent minder. Vooral ouderen zijn werkzaam in de branche die zich kenmerkt door catering bij bedrijven, in de zorg, het onderwijs en voor de luchtvaart.

De leeftijdscategorie 40 tot 65 jaar zorgt voor ruim tweederde. Deze 69 procent (2009) is zelfs een procent hoger dan een jaar eerder. Dat ging ten koste van de categorie 21 tot 40 jaar, die dus 31 procent is. Veelzeggend: branchevereniging Veneca vermeldt geen leeftijdscategorie onder de 21 jaar.

Topstage

De campagne van Veneca om jongeren te interesseren in de contractcatering te gaan werken lijkt niet geslaagd. De branchevereniging zet de campagne voor dit jaar wel gewoon door. In het kader van de Veneca Topstage worden 20 MBO-studenten (facilitaire dienstverlening) gezocht.

Die moeten dan een stageopdracht uitvoeren bij een de Veneca-leden. De geselecteerde studenten maken zo kans op een studiebeurs van € 6.000,-, ‘bedoeld om je hele hbo-opleiding mee te betalen’, zo is te lezen in de folder.

ROC’s

Wellicht helpt deze in het nieuwe schooljaar op te starten campagne om contractcatering populairder te maken onder jongeren. Hoe komt het dat de contractcatering eigenlijk niet zo populair is onder jongeren?

‘Jongeren weten niet altijd dat contractcatering ook een leuke branche voor hun is en dat er toch ook grote dienstverbanden en voltijdsdienstverbanden mogelijk zijn, naast de kleinere dienstverbanden’, antwoordt Veneca-secretaris Jos van Straten.

‘Ook binnen ROC’s merken wij dat contractcatering vaak onderdeel is van een andere opleiding, waardoor het minder opvalt als carrière mogelijkheid. We voeren gesprekken met het reguliere onderwijs om te kijken of contractcatering beter in het onderwijs gepositioneerd kan worden.’

Minimagazine

‘Vorig jaar zijn we voorzichtig gestart met de introductie. Dit jaar komt er naast de folder ook een minimagazine uit dat onder scholen verspreid zal worden. De campagne start komend schooljaar, dus na de zomervakantie. De prijsuitreiking zal eind volgend schooljaar zijn.’

Van Straten bespiegelt het grote aantal ouderen in contractcatering: ‘Onze branche is altijd een interessante branche geweest voor mensen die niet rechtstreeks van school komen’, ‘Er zijn ook voor niet te hoog opgeleide vrouwen veel parttime banen mogelijk. Eenmaal werkzaam in de branche, vinden mensen het zo leuk, dat ze graag blijven. Dan wordt het personeelsbestand dus logischerwijs steeds een beetje ouder.’Discussiepunt: Hoe moet de Veneca verder?

Reageer op dit artikel