nieuws

Succes Oranje: weinig extra omzet partycateraars

Catering

De successen van Oranje zijn een feestje waard. Toch hebben partycateraars weinig tot geen extra omzet behaald . Sommige ondervinden zelfs hinder van het Nederlands elftal. Ook wordt er weinig financiële spin-off verwacht na de finale.

Succes Oranje: weinig extra omzet partycateraars

Dat blijkt uit een rondvraag van Misset Catering onder een aantal bekende en (middel)grote partycateraars. ‘Bij ons is er geen effect’, meldt Bob Hutten van Hutten Exclusieve Catering in Veghel. Wij merken nauwelijks iets van extra omzet, juni was vergelijkbaar met eerdere jaren’, aldus Fred Weerdenburg van Boenk in Den Haag.

Zelfs de finale zorgt niet voor extra opdrachten. ‘Zondag is geen partycatering dag’, zegt Hutten. ‘Oranje is sowieso meer een privé feestje’. Weerdenburg ondervindt zelfs hinder van de successen van Oranje. ‘Veel evenementen zijn juiste verplaatst vanwege de wedstrijden.’

Rogier Kuit van La Cloche in Tilburg kost het zelfs omzet. ‘Op mijn trouwlocaties. En ook als restaurateur.’ Met partijen kan er ook al niets extra’s worden bijgeschreven. ‘Al hebben we ook niets georganiseerd’, is Kuit eerlijk.

WK-special

Alleen cateraars die er actief zijn middels arrangementen hebben enkele partijen kunnen binnen trekken. Zoals Bon Bon Partycatering. ‘Wij hebben een groot aantal extra partijen kunnen binnenhalen door twee maanden geleden een WK special rond te sturen waarbij een complete packet werd aangeboden inclusief scherm en beamer met digitenne’, meldt eigenaar Marcel Baanen.

‘Alles geheel gestyled in oranje kleuren en veel voetbalattributen. Koks in scheidsrechterskleding. Dames in rood/wit/blauwe jurkjes of bavaria jurkjes. Een goede Zuid Afrikaanse Braai erbij met goede zuid Afrikaanse wijnen. Door het behalen van de finale zullen er nog een aantal partijen extra doorgaan.’

Ook het Groningse Bos&Bos Catering heeft een plus genoteerd. ‘We hebben circa vijf procent oranje omzet. Mede door een aantal extra partijen en leveringen bij bedrijven, met name tijdens de wedstrijden die om 14.00 en 16.00 uur werden gespeeld’, vertelt Renske Bos. De WK-promotiefilm zal Bos&Bos ook hebben geholpen.

Geen boost

Zelfs bij winst in de finale verwachten partycateraars geen boost voor hun branche. Of zoals Bos zegt: ‘Nee niet echt, ik denk wel dat het zeer, zeer, zeer tijdelijk het nationale ‘Wij zijn goed bezig’-gevoel gaat geven. Dat zal anderhalve week duren en dan is de hype weer voorbij.’

Kunnen de successen van Bert van Marwijk en zijn team (inclusief eventuele Wereldcup) positief uitwerken voor de Nederlandse economie? ‘Die profiteert er de komende dagen wel van, maar dat zal niet blijvend zijn’, aldus Baanen.

Weerdenburg: ‘Als iedereen blij is en een goed gevoel heeft zal het zeker positief zijn. Oplossing voor de recessie is het zeker niet’.

Zie ook: ‘WK-koorts heeft nog niet toegeslagen’

Meer event- en partycatering:

Reageer op dit artikel