nieuws

Partycateraar pakt no show probleem aan (inclusief video)

Catering

Jaarlijks gaan miljoenen euro’s verloren ten gevolge van no shows. Ofwel personen die zich voor een evenement inschrijven maar niet komen opdagen. Grand Catering in Nieuwegein pakt dat probleem aan.

Partycateraar pakt no show probleem aan (inclusief video)

Partycateraars in Nederland moeten ieder jaar tonnen aan voedsel weggooien omdat er minder bezoekers op een event komen. ‘Door waste verlies je soms tot tien procent. Een mooie marge’, zegt Pieter Aalbers, directeur Grand Catering tegen Misset Catering.

‘Veel partycateraars hielden vroeger juist rekening met no shows. Als er minder mensen kwamen leverde het hen mooie marges op’, aldus Aalbers. Die werkwijze of bedrijfsvoering is tegenwoordig uit den boze, vindt Aalbers. En zeker bij Grand, dat zich profileert als duurzame cateraar.

Verspilling

In haar nieuwsbrief vraagt Grand aandacht voor het no show probleem. ‘Een recente marktstudie bij 800 eventmanagers wijst uit dat in sommige sectoren een no-show percentage van 40 tot 50 procent voor externe events als ’normaal’ wordt beschouwd’, is te lezen.

‘No show resulteert in een enorme verspilling aan werk, middelen en food & drinks… Terwijl er rondom ons miljoenen mensen proberen te overleven met een minimale dagelijks voedselrantsoen. Tijd dus om te reageren en onze verantwoordelijkheid op te nemen. Tijd dus ook om genodigden te sensibiliseren en hun verantwoordelijkheid te laten opnemen luidt het vervolg.

Portemonnee

Maar wat kan een cateraar doen aan het no show probleem, is hij niet afhankelijk van de opdrachtgever? ‘Ja, en daarom willen wij ook meedenken bij diens uitnodigingsbeleid. Al in de eerste offerte geven wij die wens aan.’

Grand stelt de vraag ‘moeten er eigenlijk wel zoveel mensen worden uitgenodigd?’. Die benadering levert bij opdrachtgevers wel eens vraagtekens op. ‘Als ik minder hoef in te kopen, voel ik dat in mijn portemonnee. Dat roept wel vragen op bij opdrachtgevers.’

Donatie

Als je zo met duurzaamheid bezig bent als Grand dan ontkom je niet aan deze werkwijze, weet Aalbers. Dat heeft er inmiddels wel voor gezorgd dat de waste aan voedsel is gedaald tot vijf procent. Aalbers juicht het initiatief vanuit de Belgische eventwereld van harte toe.

Op www.dontspoiltheparty.org is in een video treffend het problem van no shows uitgebeeld. ‘If you don’t attend a confirmed event you spoil more than just the party’. Iedere aangemelde bezoeker van een event die verstek laat gaan, moet een donatie doen aan Unicef.

Aalbers wil deze suggestie ook voorleggen aan zijn opdrachtgevers. En hij zou het toejuichen als zijn collega partycateraars het probleem van de no shows ook zouden aanpakken. Ook al gaat het ten koste van omzet. ‘Niemand is gebaat bij zoveel afval van eten.’

Meer party- en eventcatering:

Reageer op dit artikel