nieuws

Vier fabrikanten doen batterijeieren in de ban

Catering

Johma, Mona en de koekjesproducenten Lotus Bakeries en Brink stoppen met het gebruik van legbatterijeieren en schakelen geheel over op scharreleieren. Dat hebben de fabrikanten aan Wakker Dier bekend gemaakt.

Vier fabrikanten doen batterijeieren in de ban

Johma gebruikte al scharreleieren in de salades, maar in oktober zullen ook de Johma broodjes geheel legbatterijei-vrij zijn. Een omschakeling van ruim een miljoen eieren. ‘Een prachtige herstart van onze legbatterijcampagne’, aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

Al eerder behaalde de stichting successen, waaronder het verdwijnen van de legbatterijeieren uit de supermarktschappen in 2004. Nu het verbod van legbatterijkooien in 2012 voor de deur staat, is het volgens de stichting hoog tijd voor de laatste fabrikanten om de overstap te maken naar diervriendelijkere eieren, zoals scharrel-, of nog beter vrije-uitloop-, Rondeel- of biologische eieren.

De legbatterij is de meest dieronvriendelijke huisvesting voor kippen, aldus Wakker Dier. De dieren leven op minder dan een A4-tje ruimte achter tralies. Ze hebben geen zitstok, legnest of scharrelruimte. In 2012 wordt een deel van de kooien vanwege de ernstige welzijnsproblemen verboden.

De zogenaamde ‘verrijkte kooien, ’ waarin de dieren 1,5 A4-tje ruimte hebben, zijn nog wel toegestaan. Fabrikanten die nu nog legbatterijeieren gebruiken, staan dus voor de keuze: óf legbatterijeieren gebruiken uit de discutabele ‘verrijkte kooi,’ óf een diervriendelijker alternatief.

In Nederland zitten nog steeds ruim 19 miljoen kippen in de legbatterij. Een groot deel van de legbatterijeieren worden geëxporteerd. Scharrelkippen komen niet buiten, maar lopen wel los in een schuur met stro, zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren, Rondeeleieren en biologische eieren komen van kippen die buiten lopen.

Reageer op dit artikel