nieuws

Afspraken over gezondere kantine op scholen

Catering

Het voedingsaanbod van kantines op scholen moet beter. Daarom hebben verschillende organisaties uit de cateringbranche, de automatenbranche en het onderwijs de handen ineengeslagen en een handvest opgesteld dat scholen moet helpen om de kantine daadwerkelijk gezonder te maken.

Afspraken over gezondere kantine op scholen

Minister Schippers van Volksgezondheid kreeg het eerste exemplaar van het Handvest ‘Gezonder Voedingsaanbod op Scholen’ aangeboden. Hierin staan afspraken over het verbeteren van het voedingsaanbod op scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Alle ondertekenaars spannen zich in om schoolkantines gezonder te maken. Zo’n aanbod bestaat uit minimaal 75% basisproducten (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (snoep, snacks). Morgen zetten de eerste partijen hun handtekening onder het handvest, waaronder GGD Nederland, Voedingscentrum en Albron Catering.

Het handvest gaat uit van een stap-voor-stapaanpak om het aanbod te verbeteren. Alle ondertekenaars leveren hun eigen bijdrage, gaan samenwerken en kennis en ervaring delen. Leveranciers vergroten het assortiment van geschikte producten. Daarnaast is er informatie en advies op maat, bijvoorbeeld vanuit het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum .

Gezonde voeding zorgt voor leerlingen die beter in hun vel zitten, letterlijk én figuurlijk. Bovendien is het aannemelijk dat gezonde voeding zorgt voor betere prestaties. De kantine is bij uitstek de plek is om jongeren te helpen een gezond eetpatroon te laten ontwikkelen.

Reageer op dit artikel