nieuws

Alleen maar gezond eten in schoolkantine

Catering

Bijna 80 procent van de Nederlanders vindt dat er in schoolkantines alleen maar gezond eten verkocht mag worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar gezond en duurzaam eten.

Alleen maar gezond eten in schoolkantine

De helft van de Nederlanders zou gezonder willen eten dan ze nu meestal doen. Gevraagd naar de reden om dit nu niet te doen, geeft bijna een derde van hen aan te weinig zelfbeheersing te hebben.

Een andere reden is onder meer dat gezond eten te duur wordt gevonden (23%); 1 op de 5 ondervraagden zegt in de supermarkt verleid te worden tot het kopen van ongezond eten.

Kinderen

Een grote meerderheid van de ondervraagden geeft aan voorstander te zijn van een aantal omgevingsmaatregelen om overgewicht terug te dringen. Met name in de omgeving van kinderen kan veel worden verbeterd. Zo wil 75 procent dat kinderen op school les krijgen over gezond eten.

77 procent is voorstander van het aanbieden van uitsluitend gezond eten in de schoolkantine. 80 procent ziet graag dat op kinderdagverblijven alleen gezonde voeding wordt uitgedeeld.

Dialoog

Het Voedingscentrum voert een structurele dialoog met fabrikanten, winkeliers en bijvoorbeeld school-, bedrijfs- en sportkantines om maatregelen te treffen die de gezonde keuze voor de consument gemakkelijker maken.

Aan de deelnemers van het onderzoek zijn ook vragen voorgelegd over de duurzaamheid van hun voeding. 17% geeft aan nu al duurzaam te eten en te letten op aspecten als dierenwelzijn, milieu of eerlijke handel. Bijna de helft van alle ondervraagden (48%) zouden duurzamer willen gaan eten dan ze nu doen.

Jaarprijs

De resultaten van het onderzoek ‘Voeding in 2020, gezond en duurzaam eten’ zijn dinsdag gepresenteerd tijdens het jubileumcongres ter ere van het 10-jarig bestaan van het Voedingscentrum.

Dat reikte ook haar Jaarprijs uit. Die ging deze keer naar ‘Extra mager vlees’ van Albert Heijn. Aan de veertiende editie van de Jaarprijs deden 30 ondernemers en fabrikanten uit de voedingsindustrie mee.

Reageer op dit artikel