nieuws

Asielcatering maakt kinderen dik

Catering

Kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra eten veel te vet en krijgen te weinig vitamines en mineralen binnen. De slechte voedingsgewoonten worden toegeschreven de slechte kookfaciliteiten in asielzoekerscentra en aan het beperkte budget.

Asielcatering maakt kinderen dik

Door de slechte eetgewoonten zijn veel van kinderen die in een asielzoekerscentra verblijven te dik, zo blijkt uit promotieonderzoek van Annette Stellinga van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook hun groei en ontwikkeling komt door de slechte voeding in gevaar.

Stellinga onderzocht in drie noordelijke asielzoekerscentra de voedingsgewoonten. Daarbij bracht ze in kaart wat kinderen tussen de 2 en 12 jaar te eten krijgen. Voor het onderzoek werden in totaal 135 jeugdigen ondervraagd.

Volgens Stellinga eten de bewonertjes van de centra veel te vet. Tijdens hun verblijf in Nederland zijn veel kinderen dan ook aanzienlijk dikker geworden. Van de onderzochte kinderen was 14 procent te dik en 7 procent veel te dik. Een kwart van de ondervraagden kreeg dagelijks meer vet binnen dan maximaal wordt aanbevolen. Kinderen uit Oost-Europa eten volgens de onderzoekster het ongezondst: zij krijgen de meeste vetten en koolhydraten binnen.

Stellinga schrijft de slechte voedingsgewoonten toe aan het beperkte budget en de slechte kookfaciliteiten in asielzoekerscentra. Ook hebben de asielzoekers moeite om te wennen aan het voedsel dat in Nederland te koop is. De onderzoekster pleit ervoor waar nodig, voedingssupplementen aan te bieden.

Na het onderzoek van Stellinga wordt inmiddels overwogen kinderen vitamine D te verstrekken. Ook komt er meer voorlichting. Ook wordt meer geld vrijgemaakt voor het voedsel van asielzoekerskinderen.

Reageer op dit artikel