nieuws

Bekende koks ‘overvallen’ zorgrestaurant

Catering

De bekende koks Pim Haaksman en Pierre Wind hebben woonzorgcentrum Vitalis locatie Wilgenhof ‘overvallen’. Ter opening van de Week van de Smaak zetten ze de bewoners met eerlijke en heerlijke producten in het zonnetje. Zo moet de ‘Mooie Maaltijd’ een permanente plaats in de zorginstelling krijgen.

Bekende koks ‘overvallen’ zorgrestaurant

In een volle zaal in Vitalis-locatie Wilgenhof opende tv kok en smaakambassadeur Pierre Wind maandag samen met culinaire beterweter Pim Haaksman (foto) de Week van de Smaak. Het enthousiaste duo onderwierp de bewoners van het woonzorgcentrum aan een culinaire quiz. Tot grote hilariteit van de bewoners bestonden de prijzen uit bijzondere biologische streekproducten. Zo kon men een dozijn eieren winnen, 20 kg. uien en als klap op de vuurpijl… een scharrelkip.

Deze culinaire ochtend was onderdeel van een Mooie Maaltijd. Voorop bij dit hoofdbestanddeel van de Week van de Smaak 2008 staat de wens om de bewoner van de zorginstelling te verwennen met eerlijke en heerlijke producten en hem in het zonnetje te zetten. De achterliggende gedachte van deze actie is om de Mooie Maaltijd een permanente plaats in de zorginstelling te bezorgen.

Mooie Maaltijd

Het thema ‘zorg’ staat centraal tijdens de tweede Week van de Smaak. Vele tientallen zorginstellingen, bejaardenhuizen en ziekenhuizen serveren in deze week een Mooie Maaltijd met biologische, streek- en seizoensgebonden ingrediënten. De Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg regio Eindhoven (VKGE) en Savant Culinair, onderdeel van Savant Zorg, waren ook al betrokken bij de eerste Week van de Smaak in 2007 en hebben zich volop ingezet om in 2008 nog meer Mooie Maaltijden te realiseren. Dat is gelukt. In totaal verzorgen maar liefst 20 Brabantse zorginstanties samen Mooie Maaltijden op 64 locaties in heel Brabant.

Kok adopteren

Vorig jaar bleek het project Adopteer een kok op vijf scholen in Noord-Brabant een groot succes. Ook dit jaar doen 12 scholen mee door een kok te adopteren die aan de gang gaat een gezond én lekker assortiment in de schoolkantine te creëren. Dit draagt bij aan een betere gezondheid en concentratie van leerlingen. Een professionele kok verzorgt een proeverij tijdens de Week van de Smaak. Een aantal van de leerlingen assisteren daarbij.

Eén ding is duidelijk: er staat iets bijzonders op het menu. Bijvoorbeeld een lekkere snack, speciaal broodje of een bijzondere smoothie. Alle leerlingen kunnen dit gratis proeven. Door hun smaak op deze manier te prikkelen, leren ze dat eten gezond én lekker kan zijn. Het doel van Adopteer een Kok is om voor een koersverandering te zorgen in het kantinebeleid.

Week van de Smaak

De Week van de Smaak, van 21 t/m 28 september, is een nationaal evenement waarin honderden grote en kleine lokale activiteiten ‘smaak’ centraal laten staan. Het draait deze week om ambachtelijke streekproducten, seizoensproducten en biologische voeding.

Reageer op dit artikel